Прочитај ми чланак

ДСС: Неприхватљив трансфер затвореника из Гвантанама

0

Демократска странка Србије сматра да је трансфер затвореника из озлоглашеног америчког војног логора Гвантанамо у Србију политички, правно и морално потпуно неприхватљиво. Иако је свесна да је садашња српска власт спремна да на захтаве САД доноси за Србију најштетније одлуке, ову - да се притвореници из Гвантанама пребаце у Србију, ДСС дочекује са потпуним моралним гнушањем.

dss

САОПШТЕЊЕ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ СРБИЈЕ
НЕПРИХВАТЉИВ ТРАНСФЕР ЗАТВОРЕНИКА ИЗ ГВАНТАНАМА

Демократска странка Србије сматра да је трансфер затвореника из озлоглашеног америчког војног логора Гвантанамо у Србију политички, правно и морално потпуно неприхватљиво. Иако је свесна да је садашња српска власт спремна да на захтаве САД доноси за Србију најштетније одлуке, ову – да се притвореници из Гвантанама пребаце у Србију, ДСС дочекује са потпуним моралним гнушањем.

ДСС истиче да је и самим извештајем Комитета Сената САД утврђено да су у војном затвору Гвантанамо затвореници изложени тортури и да се без оптужнице и било какве правне заштите држе годинама заточени и мучени. У извештају се описују зверства америчких затворских власти: гурање хране на силу у ректум затвореника, умирање од хипотермије, ускраћивање сна и по недељу дана, претње бушилицом, претње осакаћивањем и убиством деце затвореника и силовањем њихових мајки…

Затварање мучилишта Гвантанамо под притиском светске и домаће јавности је више него оправдано, исто колико је неразумна одлука српске власти да прихватањем затвореника стану иза бестијалних метода испитивања ЦИА и зверстава правданих борбом против тероризма.
Уколико се ипак ради о трансферу затвореника за које постоје докази да су терористи, поставља се питање ко ће да буде одговоран ако српски држављани буду мета напада у знак одмазде или узети за таоце да би били ослобођени терористи који су пребачени у Србију.

Демократска странка Србије упозорава и да је оваква одлука донета без знања јавности, па чак и без знања Министарства праваде и Интерпола. Очигледно је да је тајно поступање постало манир ове власти и да грађани важне информације не сазнају од државних институција Србије, већ од страних званичника и страних новинара. Захтевамо од председника техничке Владе Александра Вучића да покуша да објасни грађанима Србије ову своју опасну, неодговорну, неморалну и за државу понижавајућу одлуку да се затвореници из Гвантанама пребаце у Србију.

Информативна служба ДСС