Прочитај ми чланак

ДСС и СПАС: Ускоро о могућој сарадњи

0

Лидери Демократске странке Србије (ДСС) и Српског патриотског савеза (СПАС) Милош Јовановић и Александар Шапић оценили су да те две странкеимају сличности и да би релативно брзо могло да се зна да ли ће доћи до сарадње и стварања новог политичког блока.

Како данас преноси ДСС, они су у интервјуу за портал „Талас“ изнели ставове о потенцијалној сарадњи, истакавши да је најважније да, ако до укрупњавања дође, „то може бити само на здравим основама, а не збогизборног резултата“.

Јовановић је на питање да ли је на помолу нови десни опозициони блок, рекао да ће то зависити од тога да ли ће се ДСС и СПАС наћи „како политички – у смислу усаглашавања политичке платформе, програма и визије, односно одговора које дају на проблеме Србије и дефинисања приоритета, тако и људски – у смислу могућности да се функционише у најмању руку коректно и уз међусобно поверење“.

„Постоји међусобна заинтересованост за разговоре, видећемо да ли из њих нешто конкретно и што би помогло Србији може да произађе“, навео је председник ДСС-а.

Шапић је истакао да СПАС „неће никада одустати од својих политичких начела“ и да је добродошао „ко год је спреман да заједничким снагама покуша да та начела оствари“.

„У супротном, нећемо никада ни са ким правити било какво уједињење само зарад цензуса или тренутног изборног резултата, па макар нестали са српске политичке сцене“, рекао је Шапић.

Лидер ДСС-а је казао да сматра да се ДСС и СПАС слажу како одговорити на крупна питања попут косовског, и да се залажу за промену политичког система кроз промену изборног законодавства.

„Стално причамо о контроли медија, контроли јавних предузећа, финансијских токова, страначком запошљавању… а све су то последице партитократске пошасти која уништава земљу. Најбољи лек против тога јесте да се грађанима коначно омогући да гласају за кандидате по имену и презимену. Да се уведу, дакле, елементи већинског изборног система“, истакао је Јовановић.

На питање о бојкоту избора, Шапић је одговорио да је то један од многих легитимних начина борбе на политичкој сцени и додао да ће СПАС одлуку да ли ће изаћи на редовне изборе донети „у зависности од многих фактора у моменту када они буду расписани“.

Јовановић је о томе казао да му идеја о бојкоти предстојећих избора звучи као „најблаже речено преурањена и недовољно промишљена“ и додао да ће ДСС узети у обзир целокупну политичку ситуацију када буде доносио одлуку о наступу на следећим парламентарним изборима.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!