Прочитај ми чланак

ДСС: Држава је у опасности, Николић да сазове хитну седницу Савета за националну безбедност

0

dss logo plavi

ДСС је позвала председника Томислава Николића да сазове хитну седницу Савета за националну безбедност због последица које ће Србија осетити због најављене одлуке Aустрије да стави ван снаге Шенгенска правила.

Демократска странка Србије (ДСС) позвала је данас председника Србије Томислава Николића да сазове хитну седницу Савета за националну безбедност због последица које ће Србија осетити због најављене одлуке Aустрије да стави ван снаге Шенгенска правила.

„Одлука Aустрије да стави ван снаге Шенгенска правила, појача граничну контролу и радикално ограничи улазак избеглица у Aустрију изазваће тренутне ланчане последице на све транзитне земље, па и на Србију“, наведено је у саопштењу ДСС-а.

Додаје се да је чекање на „јасан став Европске уније“ у решавању мигрантске кризе неодговорно и штетно за Србију.

„Србија треба да обавести бриселску администрацију да ће на први покушај враћања избеглица из земаља ЕУ у Србију суспендовати Споразум о реадмисији, у складу са чланом 22. овог Споразума“, наведено је у саопштењу.

ДСС сматра да је дужност председника Србије Томислава Николића да сазове хитну седницу Савета за националну безбедност како би се донели закључци о начинима заштите националних интереса у околностима продубљивања мигрантске кризе.

Како је наведено, Србија као транзитна земља пропусни капацитет избеглица мора да утврђује дневно по принципу – колико из Србије избеглица изађе, толико нових може да пређе њену границу.

Aустријски канцелар Вернер Фајман рекао је јуче да ће Aустрија привремено ставити ван снаге Шенгенска правила и појачати граничне контроле.

Извор: Бета