Прочитај ми чланак

ДСС: Дикић хушкао на нереде по Митровици (ВИДЕО)

0

Bratislav-Dikic-komandant-Zandarmerije

Потпредседник ДСС Слободан Самарџић оптужио је заменика директора полиције Братислава Дикића да је током јучерашњих избора на Косову у Митровици хушкао на насиље. МУП је ове наводе демантовао и најавио да ће сви одговорни бити процесуирани.

На питање има ли информације да је жандармерија учествовала у постављању експлозивне направе у северној Косовској Митровици, Самарџић је рекао да има „доста индиција и веома много података“ и да све што каже мора бити истражено.

– Шетање Дикића по Митровици и покушај да наше посматраче наведе да ломе кутије је јак индикатор као и чињеница да ниједан виновник догађаја није ухваћен, осим једног који је пуштен – рекао је Самарџић.

Самарџић је одбацио наводе да је Демократска странка Србије учествовала у организовању нереда на биралиштима на северу Косова и Метохије и поручила да нема разлога да се избори у покрајини понављају јер су “потпуно пропали”.

Из те странке поручују да они нису имали интерес да избори буду прекинути, јер их је, како кажу, српски народ бојкотовао, а мала излазност, сматрају, није одговарала властима у Београду које су “имале налог западних земаља да избори буду спроведени”.

Самарџић наводи да је први потпредседник Владе Александар Вучић показао нервозну реакцију када је тражио 45 минута за интервенцију јер, како је истакао, српска полиција и по резолуцији 1244 и по ставовима Албанаца и Еулекса не може да улази на Косово и Метохију.

Самарџић је рекао и да је чудно што је за интервенцију тражено само 45 минута јер “снаге које су за њу потребне за то време не би стигле ни да се стационирају”.

– Можда је мислио на оне који су већ били стационирани из жандармерије на северу Косова, да их активира на 45 минута, па да направе једно отворено крваво насиље над становништвом – рекао је Самарџић на конференцији за новинаре.

Он је додао да Вучићу то “срећом није допуштено” јер су, како каже, и Брисел и Приштина проценили да је “његова изјава израз беса”.

Оптужбе кандидата за градоначелника Косовске Митровице Крстимира Пантића према којима је функционер ДСС Марко Јакшић организовао инциденте, Самарџић је назвао “потказивањем невиног човека”, а захтев да Јакшић буде ухапшен заједно са захтевом за интервенцију у 45 минута, показује да “држава полако срља у нереде и репресију коју ће подржати Европска унија”.