Прочитај ми чланак

Горан Кнежевић, министар пољопривреде: ДС је носилац сецесионизма у Војводини

0

Министар пољопривреде говори за „Новости“ о државној помоћи ратарима, новим мерама, цени хране. Аграрни буџет ће догодине прећи четири одсто државне касе.

Укупна вредност ванредне помоћи аграру, коју је Влада Србије обезбедила у првих 100 дана свог мандата, износи више од 150 милиона евра, и то представља највећу државну помоћ пољопривреди у последњих 25 година.

Сигуран сам да ратари више неће имати објективних разлога да тракторима блокирају путеве.

Ово је, за ”Новости”, поручио Горан Кнежевић, министар пољопривреде и потпредседник СНС, који најављује и да ће држава до краја године усвојити Закон о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, тако да се та област више неће регулисати ад хок мерама.

* Хоће ли се положај пољопривредника поправити следеће године?

– Аграрни буџет је повећан и наредне године ће прећи четири одсто укупног државног буџета. То говори колико је овој Влади важна пољопривреда. Нажалост, апсолутни износи нису ни приближно довољни за све потребе српског аграра, што је последица укупне тешке економске ситуације.

* Који су велики стратешки пројекти у плану?

– Прошла су времена када су министри најављивали велике стратешке пројекте, а после се правдали зашто их нису реализовали. Желимо да створимо законски амбијент у коме ће пољопривредници моћи да планирају своју производњу без страховања да ли ће држава испунити своје обавезе према њима.
По први пут ће у Србији законом бити регулисана област подстицаја и прекинута лоша пракса владања уредбама које су пословни амбијент у пољопривреди некада мењале и по 3-4 пута годишње.

Сецесионисти из ДС
* Сматрате ли и даље да има сепаратистичких идеја међу војвођанским демократама?
– Носиоци сецесионистичких идеја су челни људи ДС у Војводини, а не Ненад Чанак и неке маргиналне политичке групе, како се то представља јавности.

* Шта ако нас опет погоди сушна година? Ту закон не помаже?

– Инвестирање у наводњавање јесте приоритет, али се не може за једну сезону надокнадити оно што није рађено деценијама. Држава није у могућности да то сама финансира, а наша идеја је да стимулишемо пољопривредне произвођаче и инвеститоре, који би улагали у те системе.

 Неопходно је да пољопривредници размисле о сопственим улагањима, о заједничком улагању са државом и страним партнерима, и о избору сорти јер има оних које боље подносе сушу. Потребно је и да у већој мери осигурају своје засаде.

* Како повећати извоз хране, што је, можда, и највећи развојни потенцијал Србије?

– Србија је већ, када је у питању велики број култура, традиционални нето извозник. Ипак, сектор пољопривредне производње захтева дугорочну и стабилну државну политику како би се дошло до међународно конкурентног агробизниса. Једини пут напретка у том погледу је повећање конкурентности и проналазак нових тржишта.

Чак ни тржиште бивших земаља СССР није у довољној мери експлоатисано од стране наших извозника, иако потребни предуслови постоје у веома повољним споразумима о слободној трговини које наша земља има са овим партнерима.

* Очекујете ли нова поскупљења хране?

– Из искуства знам да је тешко одупрети се светским трендовима цена. Држава има ограничене механизме краткорочних интервенција против наглих и превеликих поскупљења и користиће их да заштити наше потрошаче уколико буде потребно.

Може боље да се управља Београдом
 * Треба ли да се промени власт у Београду и хоће ли ваша странка покренути ту политичку акцију?
– Пре одлучивања врха странке, о томе треба да се изјасни Градски одбор СНС Београд. Очигледно је да Београдом може да се управља на ефикаснији начин и да о томе треба озбиљно размислити. Лично мислим да би требало организовати ванредне локалне изборе у читавој Србији 2014, како бисмо ушли у далеко нормалнији политички ритам од оног који намећу избори на свим нивоима у исто време. Добра пракса развијених демократија је да се на по две године наизменично одржавају избори на локалном и националном нивоу.

* Какве су резултате дале ваше прве мере у ресору?

– Затекли смо катастрофално стање, а барем једном недељно нам се блокирао рачун због принудних наплата наслеђених дугова. Суша је била неслућених размера, тако да смо посао започели у изузетно неповољном тренутку.

Успели смо да обезбедимо пољопривредницима гориво по нижој цени и субвенције од 6.420 динара по хектару ратарске производње.

Новим мерама за генетско унапређење сточарства обухваћена су и физичка и правна лица. За свако уматичено грло, пољопривредник добија субвенцију од 25.000 динара.

Премије за млеко смо повећали са 5 на 7 динара по литру и редовно их исплаћујемо.

Дупло смо повећали субвенције за тов јунади, тако да се за свако грло предато кланици, субвенција са 5.000 повећала на 10.000 динара, а дуплиране су и субвенције за тов свиња…

Држава је интервенисала на тржишту откупом меркантилног кукуруза који ћемо позајмити сточарима, имамо олакшице у отплати кредита…

* Ко је одговоран за блокаду рачуна?

– Блокаде рачуна су изненадне, према извршним решењима суда о принудној наплати. Одговорни су бивши министри – Саша Драгин, који је дугове направио, и Душан Петровић, који их није санирао, него је дозволио да се увећају за трошкове судског поступка, адвокатске услуге и затезне камате.

* Како коментаришете хапшење бившег министра Саше Драгина?

– Саша Драгин је лоше радио, и то се види из авиона. Да ли је лошим радом кршио закон, не желим да судим, нека то утврђује правосуђе.

* Наноси ли примена ССП са ЕУ штету домаћој пољопривреди?

– Сам ССП не наноси штету, већ она може настати из погрешно процењених и испреговараних рокова наше државе. Имали смо еврофанатичну владу која је у процесе евроинтеграција ушла као да заступа позиције Брисела, а не Београда, верујући у сопствене нереалне жеље да ће Србија постати члан ЕУ већ 2014.

Сада смо доведени у ситуацију да, штитећи интересе Србије, са европским партнерима разговарамо о свим питањима од интереса за пољопривреду Србије у контексту пролонгирања рокова за приступање наше државе ЕУ.

* Спекулисало се да ће на основу посла са Емиратима, шеици постати власници српске земље…

– Државна земља није на продају, а спекулације пласира опозиција преко својих медија. Уколико се реализује аранжман са УА Емиратима, страни инвеститор ће преузети удео у власништву пољопривредних предузећа која су у стечају или реструктурирању, а заузврат ће значајна средства уложити у системе за наводњавање.

Враћам камату демократама
 * Зашто сте одлучили да не тражите одштету од државе када сте имали право на то?
– Зато што није поштено да грађани плате цену бахатости бившег режима ДС, а ја сам одштету наплатио моралном победом и резултатом на изборима, што ми је довољно.
* Хоћете ли демократама вратити 160.000 евра који су пронађени у сефу приликом хапшења?
– Вратио сам им све на изборима. Камату ћу им вратити на следећим

(Новости)