Прочитај ми чланак

ДРЖАВНА СЕКРЕТАРКА ПОНОСНА: „Србија ради на уништавању вишкова оружја и муниције“

0

Државна секретарка Министарства унутрашњих послова (МУП) Биљана Поповић Ивковић изјавила је данас у Паризу да Србија континуирано ради на уништавању вишкова ватреног оружја, муниције и експлозивних материја.

„Србија је у процесу усвајања новог планског документа који ће обезбедити имплементацију обавеза из Мапе пута и помоћи да једноставније пратимо реформе у области управљања ватреним оружјем, муницијом и експлозивима у наредном петогодишњем периоду“, рекла је Биљана Поповић Ивковић на састанку Француско–немачке координационе иницијативе на тему стрељачког и лаког наоружања, муниције и експлозивних материја на Западном Балкану.

Она је казала да Србија своје планове у области управљања оружјем „усмерава као допринос имплементацији нове Стратегије Европске уније ‘Управљање оружјем – заштита градјана’ из новембра 2018. и допринос имплементацији Мапе пута, која је усвојена у Лондону“ и додала да је план Србије да до 2024. испуни циљеве предвидјене Мапом пута.

Учесници састанка оценили су се да је Србија поуздан партнер у борби против организованог криминала и тероризма и да је она „одлучна да спречи да нелегално оружје и муниција доспеју у руке терориста“, пренео је МУП.

Састанак Француско–немачке координационе иницијативе на тему стрељачког и лаког наоружања, муниције и експлозивних материја на Западном Балкану одржан је ради успостављања поверилачког фонда из ког ће се финансирати имплементација регионалне „мапе пута“ за стрељачко и лако оружје до 2024.

Шеф француске дипломатије Жан-Ив Ле Дриан изјавио је раније данас да милиони комада лаког оружја који циркулишу на Балкану представљају „велику претњу за европску безбедност“ и додао да су током напада 2015. године у Француској коришћене измедју осталог шверцоване пушке, српске верзије руског калашњикова.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!