Прочитај ми чланак

Држава, то сам ја: Вучић и званично сахранио српски Парламент

0

Председник Србије Александар Вучић у недељу је ставио тачку на потребу за постојањем Скупштине Србије као такве. Саопштио је јавности да ће већ заказани наставак конститутивне седнице бити одложен за следећу недељу, иако он као председник државе с тим нема никакве везе. Остаде већ прострт тепих на степеницама парламента да се црвени, као и образи оних којима је председник “ошинуо” још један шамар.

Прошлог петка објављено је да је наставак конститутивне седнице Скупштине Србије заказан за понедељак, 11 март. На овом заседању Ана Брнабић требало је да буде изабрана за председницу парламента.

Требало је… То су кључне речи.

Од плана и процедуре до извршења стоји амин председника државе. А то се могло видети и сад.

У недељу Александар Вучић, мимо својих овлашћења и законских процедура, саопштава јавности да се седница одлаже.

„Биће одложена седница Парламента за тачно седам дана, да бисмо припремили избор потпредседника“, рекао је Вучић.

Џабе је накнадно Стојан Раденовић, најстарији посланик који до избора председника Скупштине њом председава, пустио саопштење о длагању седнице, којим се наводно испоштовала процедура. Штета је већ учињена.

Међутим, за Вучићевим саопштењем остало је неколико питања.

Прво и основно је откуд председнику право да одлаже седницу парламента?

Друго је о каквим потпредседницима је реч, кад их опозиција неће давати?

На послетку, да ли то значи да СНС и партнери имају проблем да се договоре?

Држава, то сам ја

Коментаришући оно што смо чули и видели јуче, политички аналитичар и бивши посланик Ђорђе Вукадиновић у изјави за Нова.рс каже да је Вучић на овај начин понизио парламент, али да му то није први пут.

“Наравно да Вучић није имао право да одложи седницу, нити да то објављује у јавности. Али јасно је да је то његова одлука, као и све оне које се односе на формирање власти, Владе, избор министара…”, каже Вукадиновић.

Истог је мишљења и политички консултант Душан Миленковић.

“Јасно је да је Вучић о томе одлучио и наложио да се то уради. Зато је он то и објавио, а све то јесте реалан начин функционисања државе Србије. Он одлучује. Он је уништио све институције у овој земљи. Актуелни председавајући је само пијун у тој игри, који им је помогао да могу да одглуме да су неке процедуре испоштовали”, наводи Миленковић.

Зашто одлагање? Шта напредњацима значи ова недеља?

Ивице, ти ли си?

На ова питања, Миленковић одговара:

“Да им се не жури то је очигледно, као и претходним година. Ни са конституисањем Скупштине, ни са формирањем Владе. СНС сигурно осам година влада ванинституционално. Све своје послове и криминалне радње и даље раде, невезано за то у којој недељи се конституише Скупштина и формира Влада”, каже Миленковић и закључује:

“Ово одлагање може да буде само додатно време за неке њихове недовршене послове, у смислу коначних договора у оквиру самог СНС, али и колиције. Ту мислим пре свега на СПС. Јер видели смо да су лидери странака саопштили да ће ићи заједно на београдске изборе, али још се не зна да ли ће ићи зајено и на локалне, који ће практично бити одржани истог месеца”.