Прочитај ми чланак

Држава на “почек”: Све важне одлуке Вучић одложио за после избора

0

Све оно што народ “жуља” председник Србије је одложио. Углавном на шест месеци, дакле, за период после избора. Закон о водама, Закон о експропријацији, споразум са Русијом о набавци и ценама гаса, поскупљење цена основних животних намирница… Одложио је председник и свој одлазак са чела СНС. Саговорници оцењују да је разлог само један - његово височанство рејтинг.

“Многи ће рећи ово је Вучићев пораз, али ја сам председник свих грађана, ма колико волео партију на чијем сам челу, мој посао је да бринем о грађанима и да враћам законе против којих су грађани. Ево испуните све, а знате зашто? Кажу уплашио се Вучић, чува власт. Ја не чувам никакву власт, ја имам још два и по месеца”, рекао је председник Србије Александар Вучић након што је донео одлуку да Скупштини Србије врати Закон о експропријацији, против којег су протестовали грађани широм Србије и блокирали ауто-пут и све велике саобраћајнице.И то само неколико дана након што је рекао: “чини ми се да ћу потписати Закон о експропријацији“, “консултовао сам три различита мишљења стручњака и ту нема ничег противуставног и “улици никад нећу да подилазим”.

Ипак, изгледа да јесте.

Као и у случају Закона о водама.

Шта ли ће рећи стручњаци?

Посланици су у јулу усвојили измене овог закона, што је изазвало револт грађана и еколошких организација. Организовани су протести, најављиване су тужбе, јер се изменама закона практично легализовала корупција и појединим државним органима давало дискреционо право доделе водног земљишта које вреди на десетине милионе евра, без тендера или аукције. Дакле коме год они желе…

Девет дана по усвајању овог Закона, Вучић је одбио да га потпише и вратио га Скупштини Србије на поновно гласање.

Хлеба и игара

Влада Србије ограничила је на два месеца и цену основних животних намирница, кристал шећера, брашна тип Т-400, јестивог сунцокретовог уља, свињског бута и УХТ млека са 2,8 процента млечне масти. Цене ових производа неће смети да прелазе ниво од 15. новембра ове године. За кршење наведених одредаба предвиђене су и новчане казне од 100.000 до два милиона динара, као и забрана обављања те делатности у трајању од шест месеци до једне године.

Где је моменат одлагања? У оба случаја речено је да ће коначна одлука бити донета након шестомесечне јавне расправе.

Кад је одбио да потпише Закон о експропријацији Вучић је рекао:

“Замолио бих да се не доноси никакав нови Закон о експропријацији, већ да се замоли Национални конвент и сви други људи, сва удружења, чак и из области рударства и енергетике, да се направи једна најшира јавна расправа која може да траје и шест месеци, па да видимо можемо ли да дођемо до широког друштвеног консензуса. Без њега нећемо ићи на нови Закон о експропријацији“, рекао је Вучић.

Након што је у скупштинску процедуру враћен Закон о водама Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде одлучило је да предложи Влади Србије исту ствар – повлачење из процедуре предлога тог закона и спровођење јавне расправа.

На шест месеци одложено је и поскупљење цена по којима Србија добија гас од Русије.

Након састанка са председником Русије у Сочију Александар Вучић је рекао се Владимир Путин сагласио да се цена гаса за Србију у наредних шест месеци не мења и да остане 270 долара за 1.000 кубних метара.

Шта ће бити после тога, не знамо.

Кад падну бројке

Политиколог Цвијетин Миливојевић каже да је лако закључити зашто је председник донео овакве одлуке.

“Да сам ја саветовао Вучића исто бих му рекао, само што је требало да одложи и бесмислени референдум о уставним променама који ће се одржати у јануару. Да је раније одложио све то не би имао протесте ни пад рејтинга, а то је добио и он то зна, те је зато и био тако благоизвољив”, каже Миливојевић.

На питање да ли мисли да ће све “одложене” одлуке бити донете после избора Миливојевић каже:

“Ако Вучић победи на изборима хоће. Е сад, зависи за које ће се изборе кандидовати, да ли за председничке или ће предводити странку на парламентарним и постати премијер или ће испунити своју давнашњу жељу да постане градоначелник Београда, у шта најмање верујем. Ако опет буди премијер онда има могућност да све ове теме врати на сто и да легитимно буде оно што је био на седници Владе у недељу, када је постројавао премијерку и министре, смењивао директоре, куповао гас и угаљ и објашњавао како се угаљ одваја од земље”.

Е, мој Мићо…

Након пролећних избора на свим нивоима и Српска напредна странка ће добити новог председника, јер је према речима премијерке Ане Брнабић Вучић одбио нови мандат на челу странке.

“Наставиће да води СНС до избора, односно да подржи странку и да јој помогне”, рекла је Брнабић.

Миливојевић каже да се ту, заправо, крије највећа грешка.

“Вучић је сад у статусу Миће Грчића (директор ЕПС Милорад Грчић). Према статуту СНС председник се бира на четири године, а Вучић је председник већ пет и по година. А према статуту не постоји вд председника СНС”.

Политички аналитичар и главни уредник часописа “Нова српска политичка мисао” Ђорђе Вукадиновић каже да су нам цело друштво и држава на “почеку” до избора.

“Као да се време у Србији мери од избора до избора и од мандата до мандата Александра Вучића. СНС је и до сада владала на исти начин, довољно је само да видите колико је директора у државним институцијама у вд стању. То је сада још појачано. Ствар је у томе да Вучића у овом тренутку не занима ништа осим победе на изборима и све његове одлуке се из тог угла могу посматрати. А кад избори прођу онда ће се доносити све непријатне одлуке. Зато их је и одлагао”, каже Вукадиновић.