Прочитај ми чланак

ДРУГОСРБИЈАНЦИ СЕ ПИТАЈУ: Како ухватити Вучића у истини?

0

У јавном говору наше земље више стила нема, већ просташтво и баналност. Лаж, обмана, манипулација, прекривени говор мржње, као и вређање интелигенције су начин обраћања владајуће гарнитуре јавности.

Ово су на трибини „Матерњи језик политике“ закључили новинар, колумниста и критичар Теофил Панчић, историчар уметности Нови Небојша Миленковић, уредник Данаса Драгољуб Петровић и позоришни редитељ, драматург и културнаи активиста Борка Павићевић. Истакнуто је и то да је „Ухватити Вучића у истини“ теже него га ухватити у лажи.
 
Борка Павићевић је истакла манипулативан начин обраћања, којим се прекрива говор мржње, а коју власт користи при обраћању јавности.
 
– Не можемо да одвојимо говор тела од вербалног изражавања. То што се назива говором мржње више ништа не значи. Сваки пут кад чујем председника како ословљава својом мимиком и „гестовима“ драже би ми било да ме опсује. Као бумеранг. говор мржње враћен је под маском пристојности и толеранције – рекла је она.
 
Теофил Панчић је рекао да „не постоји начин да ми комуницирамо“ мислећи на дијалог са председником Вучићем, и додао да је председника скарадно чак и критиковати.
 
– Тај језик којим ти људи јавно опште никада није и никада неће бити намењен комуникацији. То никад неће бити чак ни систем вредности са којим се ја не слажем, о коме можемо да дебатујемо. Ту комуникације нема, нема ни језика јер нема мишљења а мишљења нема јер нема вредности, јер говоримо о безвредним празним личностима, о људима који немају убеђења или који имају накарадна убеђења са којима је рационална полемика немогућа – наглашава он.