Прочитај ми чланак

О ПРОЈЕКТУ ВЕЛИКА АЛБАНИЈА: „Рама и Тачи праве НАТО штит против утицаја Русије

0

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун упозорио је данас да је регион, с оживљавањем великоалбанске идеје, на путу да буде талац геополитичког сучељавања великих сила, што Србија упорно избегава.

Он је за РТС рекао да „неко жели да дестабилизује регион у наредном периоду да би се одстранио утицај једне конкурентске силе“.

Дрецун сматра да је на Србији да упозори да постоје они који могу да дестабилизују регион и „уведу га у затворену спиралу насиља“ додајући да Србија то неће дозволити и да је дипломатски пут „можда најважнији пут“ да се спречи дестабилизација региона.

– Видимо да читав регион, уместо да се окрене будућности, уместо да се окрене ономе што премијер Србије Александар Вучић говори да су нам потребни заједнички инфраструктурни пројекти, царинска унија, велико тржиште и да се из те бурне, тешке, оптерећујуће наслеђене, националистичке ратне прошлости региона, окрене сарадњи, међусобном помирењу и разумевању, неко жели да дестабилизује регион у наредном периоду да би се одстранио утицај једне конкурентске силе – рекао је Дрецун.

Он је нагласио да очекује снажнију реакцију европских званичника оценивши да „благе реакције и ћутање на агресивне, дестабилизарујуће и брутално претеће поруке албанских званичника“, могу само да охрабре екстремисте“ међу којима је навео Рамуша Харадинаја, Хашима Тачија и Едија Раму.

Дрецун је нагласио да Србија нема „агресивну реторку“ када одговара на поруке Албанаца наводећи као пример „стабилизирајуће понашање“ Вучића.

– Само проблем што неки изгледа нису искрено посвећени стабилности региона – рекао је Дрецун.

Он је додао да је Тачи у „великој заблуди“ када говори о „добросуседским односима две државе“ истакавши да КиМ „нити је нити ће икада бити за Србију некаква држава“.

Према његовим речима, Тачи је „дволичан и непредвидив“ и уместо што је на високој функцији у косовској власти, требало би да се нађе на оптужници специјализованог тужилаштва суда који треба да суди припадницима ОВК.

– У међувремену, далеко од очију јавности, испод жита, покушава да навуче Србију на танак лед, нудећи да наше руководство са њим разговара о трампи. Север Косова за југ централне Србије. Та прича је за нас неприхватљива, ми верујемо у целину наше државе, територијални интегритет штитимо и нећемо то да урадимо – нагласио је Тачи.

Великоалбанске идеје

Он је додао да Тачи све ради да би „дестабилизовао ситуацију“ и односе између Срба и Албанаца, Београда и Приштине и у региону тако што , шаље поруке о унији Косова и Албаније оживљавајући тако великоалбанске идеје.

Дрецун је подсетио да је Тачи у два наврата рекао да Русија покушава да преко Србије дестабилизује Косово чиме је, како је рекао, поручио ће Косово, односно „великоалбански пројекат“ бити „спољни зид заштите западних интереса на Балкану од руског продора“.

– Они сада нуде – Тачи, Рама и сви албански лидери, да великоалбански пројекат буде штит западних интереса на Балкану против руског присуства и ту покушавају да нађу копчу са западним интересима – рекао је Дрецун.

Поводом навода у медијима да је заплењена одређена количина оружја на југу централне Србије, он је рекао да не може да коментарише те наводе док се не утврди шта се заиста догодило, али тврди да илегално убацивање оружја из Албаније на КиМ траје, те да део тог наоружања иде структурама бивше терористичке ОВК, а део снажној, џихадистичкој мрежи на КиМ.

Он је додао да је Дечане подручје које контролише организована криминална група Рамуша Харадинаја што, упозорава, упућује на могућност да неко припрема насилне акције.

– Док траје појачано убацивања оружја, ођедном се поново актуелизује великоалбанска идеја, прво Рама каже да може до уније КиМ и Албаније, онда су укљуцује Тачи, па Муслију на југу Србије. Ођедном имате снажну екстремистичку националистичку реторику Албанаца и претње Харадинаја – нагласио је Дрецун.

Он је казао да поред напада Харадинаја на премијера, који је „неспорно лидер број један у региону и призната му стабилизирајухца улога од стране међународне заједнице“, будући премијер Македоније Зоран Заев „напада човека који покушава да националистичку прошлост региона окрене ка будућности и претвори у сарадњу и просперитет“.

Харадинејеве претње

Поводом понуде Заева да ће повући изјаву да је у Србији на челу „националистичко руководство“, Дрецун каже да то говори о његовом искуству или исхитреним реакцијама под притиском.

– Не треба избећи закључак да је у пакету са изјавом Харадинаја који је запретио премијеру Вучићу и тиме Србији – указао је Дрецун додајући да Србија да је Заев показао приличну недозрелост за политичара који би требало да руководи македонском владом у наредном периоду.

Говорећи о најави Заева да ће Македонија бити неутрална при гласању о чланству Косова у Унеско, он је рекао да Србија мора да буде опрезна јер ако Заев у једном тренутку каже тако нешто, а у другом иде помирљиво, потребно је видети шта је био његов мотив за то.

На питање да ли је најава неутралног става Македоније доказ пријатељства, Дрецун каже је доказ „бар једног рационалног политичког понашања“ јер је Заеву, како је рекао, „очигледно јасно, без обзира што по сваку цену жели да се домогне власти, да ‘тиранска платформа’ може да угрози опстанак Македоније и њен уставни поредак“

– Оно што Србија упорно избегава је да буде талац геополитичког сучељавања великих сила – нагласио је Дрецун.

Како тврди Албанци и Запад окренули су леђа Николи Грувеском када је прихватио да енергетске пројекте Русије спроведе преко Македоније и када одбио да заведе санкције Македонији.

– Тада се прича променила у корист Заева – рекао је Дрецун додајући да је на Западу процењено да Груевски своју поитику више окреће ка Русији.