Прочитај ми чланак

Дрецун: Последња рунда дијалога са Приштином као у Рамбујеу

0

Танјуг

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да су у последњој рунди дијалога пред Србију постављени неприхватљиви услови.

milovan drecun

Дрецун сматра да се „малтене дошло у ситуацију попут оне у Рамбујеу да се Србији нуди нешто за шта сви унапред знају да не може да прихвати, јер је испод минимума националних интереса“.

„Чињеница је да оно што је понуђено као уступак Приштине за договор не представља никакв суштински помак – ми нећемо да претворимо заједницу српских општина у невладину организацију“, нагласио је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Он је рекао да је ситуација таква да није направљен помак у смислу поштовања макар „средњег нивоа захтева Србије и предлога за компромисно решење“.

Дрецун није желео да говори о детаљима шта је тачно тражено од Србије, наводећи да је то питање за оне који су учествовали у преговорима.

„Ми не можемо да прихватимо да заједница српских општина буде сведена на ниво невладине организације, већ она мора да има степен извршних овлашћења“, рекао је Дрецун, који је и посланик СНС-а.

Периодом који је остављен до следеће рунде, 2. априла, намера је, сматра Дрецун, да се купи време да се „спаси што се спасити може“.

Он наглашава да је оно што Приштина уз помоћ Брисела покушава да понуди неодговорно, а „ако се жели напредак у дијалогу, мораће и други да се више потруде, јер Београд је урадио све што је могао“.

„Ако неко мисли да нас сада оптужи за евентуални неуспех у постизању договора, то спада у домен онога што се не зове реалном политиком“, нагласио је Дрецун.

Највећи проблем у дијалогу је то што Приштина није спремна да направи суштински компромис, а то је да се заједници српских општина дају извршна овлашћења, каже Дрецун и додаје да уколико се заједници не да бар део значајнихих извршних овлашћења – нема простора за договор.

„Стога је на Ештоновој да изврши притисак на Приштину“, каже Дрецун.

Како је рекао, сада је право време да се Влада Србије консултује са Скупштином Србије како би се видело шта треба учинити у овакавој ситуацији будући да се, како је навео, отвара простор за спекулације пошто нису познати детаљи разговора у Бриселу.

„Јавност мора да зна са којим се проблемима суочавамо, Одбор је на прошлој седници послао захтев премијеру да нас обавести – најбоље да неко из извршне власти дође да нас обавести и да се каже пред нас су поствили те И те захтеве, па да сви заједно проценимо шта нам је чинити“, рекао је Дрецун.

Он каже да ипак не види могућност да дијалог буде прекинут и наглашава да је евидентно да се преговарчи „крећу у оловним чизмама“ , али да је сваки, па и најмањи помак драгоцен јер улива наду да ће се постићи одржив договор.