Прочитај ми чланак

Дрецун: Ко је скинуо Тачија са Интерполове потернице?

0

БЕОГРАД – Хашки суд последњим ослобађајућим пресудама показао је да је циљ његовог оснивања био да се због ратова на простору бивше Југославије Срби прогласе јединим ратним злочинцима, рекао је председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун и упитао ко је Хашима Тачија скинуо са црвене Интерполове потернице.

Дрецун је на трибини „Злочини над Србима на КиМ и трговина њиховим органима“, која је организована поводом Међународног дана људских права, рекао да га забрињава што Србија није учинила довољно да се они који су одговорни за злочине над Србима приведу правди и добију заслужене казне.

„Треба да видимо колика је наша кривица зашто је (Рамуш) Харадинај на слободи, (Насер) Орић, (Ејуп) Ганић, (Анте) Готовина и многи други“, казао је Дрецун и подсетио на случај Клечка и браћу Мазреку, који су били у Србији у затвору, а које је на слободу „пустила нова револуционарна петоктобарска влат“.

Ослободили су, како је додао, више од хиљаду Албанаца за које је било утврђено или су постојали снажни докази да су поцинили злочин.

„Ослобођени су као некакви политички затвореници… Неко систематски покушава да направи отклон од злочина који су албански криминалци и злочинци починили“, указао је Дрецун.

Према његовим речима, највише противника да Харадинај буде осуђен има у Београду и додао да су у Србији сви они који указују на ратне злочине анатемисани.

„Зашто државни органи у Србији нису учинили све да Харадинај, (Фатмир) Љимај, (Сулејман) Селими буду осуђени и ко је скинуо црвену интерполову потерницу Хашиму Тачију. Неко је морао из Србије да да налог интерполу“, упитао је Дрецун.

Говорећи о хашком суду, он је нагласио да је показано да у њему правде нема и да „онај ко финансира, диктира и истину и правду“.

Према његовим речима, очигледно да су људска права и правда на међународном нивоу привилегија богатих и моћних.

„Најбољи доказ за то је Хашки трибунал који ослобађајућим пресудама Готовини, (Младену) Маркачу, Харадинају покушава да заврши један процес чији је коначан циљ да се покаже да је српски народ најодговорнији за ратове на простору бивше Југославије укључујући и Ким. Циљ му је и да покаже да су припадници српског народа починили највеће злочине“, рекао је Дрецун.

Он је додао да се са друге стране маргинализује чињеница да је српски народ етнички почишћен са простора Хрватске, БиХ, КиМ и додао да се сада показује да је Хашки трибунал политички суд.
„Тамо више нема кога да ослободе, а ко је чинио злочине над Србима, све су их ослободили“, казао је он.

Председник Комисије за нестале Владе Србије Вељко Одаловић додао је да када би неко ко се бави људским правима оцењивао ко је најтеже прекршио људска права, да би то несумњиво био Хашки трибунал због последњих ослобађајућих пресуда.

„Хаг није имао намеру да процесуира одговорне за злочине, већ намеру да затвори причу о ономе сто се дешавало на простору бивше Југославије. У ратовима су почињени бројни злочини, али нико не сме да их правда, покрива или заташкава“, поручио је Одаловић и додао да су у Хагу амнестирани сви они који су чинили злочине на простору Хрватске, БиХ, КиМ над Србима.

Он је подсетио да су за случај Жута кућа много пре него што је доспело у јавност знали и Хашки трибунал и Унмик и додао да нису споровели истрагу на време када су имали више доказа.

Одаловић је изазио наду и да ће ускоро бити отворене архиве ОВК и да ће моћи да се преузму њихове информације о свему што се дешавало на Косову.

Према његовим речима, од 12.000 несталих на просторима Хрватске, БиХ и КиМ, чак око 4.000 је Срба.

Од 1998. године до данас од стране такозване Олободилачке војске Косова на простору КиМ киднаповано је и убијено више од 3.500 Срба и неалбанаца, а протерано око 200.000 Срба.

Председница Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ рекла је да Србија мало шта ради у проналаску несталих и киднапованих на КиМ и додала да је истина на видело изашла захваљујући специјалном известиоцу Дику Мартију

Она је подстила да је цела међнародна заједница знала шта се дешава у Албанији, да постоје кампови за обучавање припадника ОВК, болнице да се тргује људским органима, али да нико није желео да реагује.

 

(Танјуг)