Прочитај ми чланак

ДР ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: О председничким изборима и кандидатима

0

ТВ Мост Нови Сад, нова политичка емисија Пресек, гост др Драган Петровић (видео), тема предстојећи председнички избори у Србији.

Новосадска телевизија Мост негује традицију слободног медија за прилике у Србији, па је прелазак на Градску тв Аполо (која је у власништву од недавно СНС) Микија Вукашиновића и Бојана Панаотовића, који су више од деценију водили култне емисије О свему помало са и Екстреми, надомештено отварањем нових емисија Гноса и сада Пресек. Емисију Пресек води млади водитељ дебитант Никола Булатовић, и она предвиђа у термину од око 70-75 минута са једним гостом вечери претресање актуелних тема домаће и међународне политике.

Први гост емисије Правац је био др Драган Петровић који већ практично деценију и по гостује на телевизији Мост изазивајући велику пажњу шире јавности. Емисија је одржана деветог марта, па је осврт на тај контраверзан датум био и уводна тема. Централна тема емисије је стање у политичком и друштвеном животу Србије, предстојећи председнички избори и ситуација у региону. Иако је Александар Вучић кандидат на председничким изборима актуелне власти највише фаворизован од стране медија, аналитичара, режима, Петровић сматра да то не мора значити и његову сигурну победу, нарочито ако би се одржао други круг избора.

Од кандидата председничких Петровић је за оне који представљају патриотску опцију означио Бошка Обрадовића и Милана Стаматовића. Указујући на многе неравноправности и одступања од демократског обрасца, па чак и извесне регресије у односу на претходни период плурализма, који данас постоји у Србији, Петровић сматра неопходним промену постојећег курса актуелних власти, јер он уз сву медијску блокаду и притисак, од економије, социјалне политике, до државних питања и демографије, не даје резултат, напротив Србија је у вишедимензионалној кризи.

Отуда огромно и од медија контролисаних прикривено незадовољство грађана може резултирати у следећих годину-две променом режима, а чак и на предстојећим председничким изборима Вук Јеремић рецимо има шансе да угрози Вучића, а у мањој мери и Шешељ, Обрадовић или још неки кандидат ако буде другог круга. У другом кругу, ако до њега дође практично сви ће гласати против Вучића и стога он покушава да уз све погодности којима располаже, а што све чини демократски процес врло упитним, победи већ у првом кругу.