Прочитај ми чланак

ДОРИС ПАК О ПЛАНУ ВУЧИЋ-ТАЧИ: Не сме се дозволити промена граница на Балкану!

0

Бивша известитељка Европског парламента за Босну и Херцеговину Дорис Пак изјавила је да се не сме дозволити промена граница на Балкану и да не може да схвати да председници Србије и Косова, Александар Вучић и Хашим Тачи, подржавају такву политику.

„Сматрам да је питање промене граница на Балкану, односно Југоисточној Европи, нешто што не смемо допустити. Ако сте заиста свесни шта се десило последњих година у тим земљама региона, не смете бити за промену граница. Ако се то започне, то је почетак краја“, рекла је Пак у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Казала је да многи људи из данашње европске политике нису били део политике деведесетих година и да они то не могу да разумеју и не знају, али да они који знају шта се дешавало, који познају регион и његов менталитет, морају бити веома опрезни.

„Не желим никога именовати, али видите ли шта се дешава? И не могу да схватим да је Вучић за ово. А не могу ни да схватим да је и Тачи за ову политику, јер се то и њега тиче. Није у интересу Косова то што се сада одиграва, 95 одсто градјана Косова није за промену границе“, навела је Пак.

Она је казала да свако мора имати на уму шта се дешава.

„Видите, имате људе у региону који размишљају о креирању ‘Велике Албаније’. Али многи људи у Републици Српској сматрају да желе ићи у Србију, али оставите им да размишљају и да верују или сањају, то није могуће ако се граница не мења“, рекла је Пак.

Додала је да треба имати на уму да су САД далеко, да нису близу проблема у региону, и да администрација америчког председника Доналда Трампа не би требало да даје људима идеје да је промена границе нешто што је на цени.

„Надам се да то неће бити решење. Надам се да ће решење бити пронадјено, али не у промени границе“, рекла је бивша посланица Европског парламента.

На констатацију да Русија и Турска у последње време покушавају да искористе утицај на Западном Балкану за промоцију властитих интереса, Пак је оценила да Русија нема никакав интерес да помогне земљама региона, већ да има „егоистичне интересе у правцу да не жели да се те земље прикључе НАТО“.

„Није успела у томе у Црној Гори, неће успети ни у Македонији. Остале су јој још две земље, Косово и Србија, које би можда могле да се прикључе НАТО. Она користи заинтересованост ЕУ за Балкан како би направила проблем. И кад год може, склапаће таква пријатељства да подржава оне који не раде у интересу заједништва у земљама каква је БиХ“, казала је Пак.

Она је додала да је Кина веома укључена у регион економски и да и Саудијска Арабија има економски интерес.

„Мада, мислим да Саудијска Арабија нема само економски интерес. И Турска је ту, али ње се не треба пуно бојати, јер је она делом европска земља, али је у добрим односима с ЕУ“, навела је Пак.