Прочитај ми чланак

ДОРИС ПАК ИСХВАЛИЛА ВУЧИЋА: Он је спреман да стави тачку на косовски проблем?!

0

Нисам схватила озбиљно подршку Републици Српској (и Милораду Додику) од стране актуелне власти у Србији (Вучића), у смислу акције која би била усмерена против државности Босне и Херцеговине - додала је и ово бивши известилац Европског парламента за Босну и Херцеговину.

Можда неки политичари у Србији имају такве идеје, али не и председник Србије. За будућност Србије у Европској унији важно је да Милорад Додик разуме да су оба ентитета – Република Српска и Хрватско-Босанска федерација – изграђене од стране државе Босне и Херцеговине – као што је шеснаест земаља учинило у Немачкој, оцењује у разговору за Данас Дорис Пак, бивша известитељка Европског парламента за Босну и Херцеговину, у одговору на питање како види тренутну улогу Србије у развијању ентитетског односа унутар БиХ, односно путу ка очувању државности Босне и Херцеговине.

Како оцењујете предлоге о разграничењу између Србије и Косова, које заговара и српска званична политика и део косовске власти?

– Подела Косова могла би да буде почетак даљих покушаја промене граница на Балкану. Ниједан проблем не би био решен, а на крају крајева, нови анимозитети би добили своје одговоре и подршку.

Колико би такав развој догађаја имао последица по БиХ и претензије које власт у РС показује у вези са осамостаљењем тог босанско-херцеговачког ентитета?

– Република Српска би покушала да искористи прилику и да напусти БиХ. А, шта је са Албанцима? Ниједно помирење се не би могло догодити у таквим околностима. Коме је то у интересу? Постоји само Русија, која има интерес да створи континуиране проблеме за Европску унију. Лидери у региону треба да побољшају живот својих грађана – у здравству, образовању, стварању услова за отварање нових радних места, који морају ићи руку под руку са функционалним правосудним системом. Неопходно је да се заустави одлив мозгова. Напори лидера у региону би требало да буду концентрисани на стварање услова у којима би рад, сарадња и заједнички живот без мржње били могући. Требало би да кроз сопствене поступке покажу да комшија, онај „други“ – заслужује исто поштовање које очекују да други имају према њима.

Мислите ли да је могуће постићи регионалну стабилности и, како се то „стручно“ оцењује – нормализовати односе између Србије и бивших југословенских република – без јасног суочавања са одговорношћу и признању сопствене, негативне, ратно-злочиначке улоге у ратовима деведесетих?

– Да, људи би требало да чују од својих политичара шта је урађено у њихово име, име њихове нације. Говорим као немачка држављанка и знам колико је ово важно за помирење. Како млади могу изградити мирну будућност у добром суседству ако им родитељи, наставници и политичари не кажу истину?

Сматрате ли демонстрације против власти Александра Вучића, које се уназад дуже од три месеца одвијају у Србији, оправданим?

– Ако толико људи различитих профила, опредељења и позадина демонстрирају три месеца, морају постојати поуздани разлози за тако нешто. Ја стварно не могу да судим споља. Влада мора да их чује и саслуша, и, где год је могуће, да учини нешто у решавању тих проблема.

Видите ли Вучића заиста као некога ко има протекције у ЕУ зато што је изразио спремност да коначно стави тачку на косовски проблем?

– Да, мислим да је тако, јер је он изразио спремност да ово приведе крају. Он је некада био млад политичар, близак онима који су инсталирали апартхејдски режим на Косову, који је на крају довео до независности. Зато је он тај који може боље него ико други да нађе излаз из ове ситуације, што је тешко за обе стране. Желим му успех.

Шта мислите о РЕКОМ-у?

– РЕКОМ, као одбор за тражење истине, могао би помоћи да се очисти прошлост, а затим и да се започне заједничка будућност. Али то је најпре задатак политичких актера на свим нивоима – локалном, регионалном, националном – да раде на помирењу.