Прочитај ми чланак

Домагој Маргетић прозвао ЕУ: Вучић прима криминалце из Хрватске, а новинаре…

0

Хрватски новинар Домагој Маргетић, коме је забрањен улазак у Србију поново се огласио на свом Твитер налогу.

Маргетић је прво констатовао да ниједном припаднику „мафије са Косова или из Хрватске“ није забрањен улазак у Србију, али да њему, као истраживачком новинару – јесте.

Он је у твитовима „прозвао“ Европску комисију, као и друге европске институције, Европски парламент и Савет Европе, те Дуњу Мијатовић, комесарку Савета Европе за људска права.

„Нити једном припаднику мафије с Косова или мафије из Хрватске није забрањен улазак у Србију. Напротив. Али је забрањен улазак мени као истраживачком новинару. Паметном доста! Штити ли Њемачка ово?“

У одговору на свој тивит, Домагој је поменуо Јосипа Јуратовића, члана Буденстага, питајући га да ли ‘Немачка штити овакво кршење новинарских слобода’.

Недуго затим, помињући опет европске институције, председника Србије Александра Вучића, као и посланика Немачке социјалдемократске странке (СПД) Јосипа Јуратовића, Маргетић пита зашто се „ћути о томе да је Вучић дао ухапсити и забранити улазак у Србију истраживачком новинару који истражује високопрофилну корупцију“, односно, зашто немачки политички активисти за Балкан ћуте о томе?

Подсетимо, Домагој Маргетић је ухапшен 15. јуна на граничном прелазу Батровци када је кренуо на промоцију свог најновијег издања књиге „Крваве балканске милијарде“, која је требало да буде одржана у београдском Медија центру.

Маргетић је на промоције књиге требало да представи и истраживање документације некадашњег високог функционера Српске напредне странке (СНС) Владимира Цвијана.

За забрану уласка у Србију директно је окривио председника Александра Вучића, оптуживши га да се управо плаши до „онога што му је оставио Цвијан“.