Прочитај ми чланак

Док не стигне Бин Зајед, рупе у буџету попуњава министарка Зорана Михајловић

0

mihajlovic-vucic

(Милисав Живановић)

Шеикових пара наравно да нема, па је у међувремено било згодно повећати рачуне за струју. За почетак…

Сада када је већ извесно да средства која је најпознатији шеик на овим просторима онако широкогрудо доделио свом Првом Пријатељу Вучићу ипак мало касне, власт у Србији је била принуђена да реагује на домаћем тржишту капитала и тиме обезбеди започети убрзани развој српске привреде и друштва у целини. Наравно, и овога пута се показало да је човек, тачније жена за решавање кризних ситуација наша, наравно после ППВ, најомиљенија министарка Зорана Михаиловић.

Припремне радње за свој генијални план попуне буџета, госпођа министарка је отпочела нешто пре новогодишњих празника и већ тада се дало наслутити да се од ње може заиста очекивати нешто спектакуларно. Наиме, госпођа министарка нам је на једној од својих конференција за медије, највила да је она напокон успела да направи форму рачуна за електричну енергију која ће свима бити јасна.

Све оно што у претходним рачунима нисмо могли да ухватимо ни за главу ни за реп, бар што се математике и обрачуна потрошене енергије тиче, министарка је тако генијално свела на само три странице формата А4. Тим гестом, ваљда је свима требало да постане јасно да је она као гласноговорник онога што мисли а не изговара њен и наш вољени ППВ, спремна да прекине све оне шпекулативно-криминалне радње које су везиване за обрачун и плаћање електричне енергије уназад десетак година. Као и после сваког наступа омиљених ликова своје политичке бајке, грађани Србије сада су могли мирније и спокојније да отпочну са припремама и прославама долазећих празника.

Но, како то у нас обично бива, задовољство и благостање трајало је веома кратко. С обзиром да је претила опасност да се празнична еуфорија протегне и на дане који се зову радни, одговорна министарка смислила је иделан начин да отрезни нас мамурне од среће опијене Србе. У духу ваљда тог новог нам намењеног протестантског морала и етике, уместо традиционалног и конзервативног расола као опробаног средства за лечење мамурлука, наша нам министарка под нос стави рачуне за струју и у трен ока сви постадосмо тренутно отрежњени. Рачуни попуњени, по додуше старом моделу јер нови тек треба да стигну за месец-два-три колико треба да се реформисани ЕПС ухода и обучи са новом технологијом, недвосмислено и то болдираним бројевима указаше нам сурову реалност.

Како сад већ данима круже разна саопштења и образложења везано за вишеструко увећане рачуне, једно је само сигурно, испостављени рачуни морају да се плате, а за рекламације о том потом. У новонасталој ситуацији, крајње бизарно и увредљиво звуче претње поменуте министарке да ће она предузети мере да ће се „одговорни, уколико се утврди постојање грешке приликом обрачуна, адекватно казнити“. Спроведеном операцијом, осиромашени буџет је експресно попуњен са две милијарде динара и тиме је још једном послата јасна порука да држава у којој тренутно живимо може све само ако то хоће њен водећи двојац.

Да би се што боље и реалније сагледала стварна улога госпође министарке Михајловић у ресору који она реформише од како је на његовом челу, предлажем да се као обавезна литература користи њен докторски рад чија тема сигурно може бар за почетак да укаже на њена стварна опредељења. Дакле, сви заинтресовани у шаке министарскин доктарат „Енергетски и привредни тазвој – анализа међузависности на примеру Србије и земаља Европске уније“ и уколико и тада буде нешто нејасно онда нам стварно више нема спаса.