Прочитај ми чланак

ДОДИК: Тражићемо враћање грба и химне „Боже правде“

0

 

© Sputnik/ Милица Марковић

Председник Републике Српске и лидер владајућег Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик изјавио је да ће његова странка предложити ентитетском парламенту да се врате грб и химна „Боже правде“, као и да се укину све остале одлуке које је Уставни суд БиХ донео на штету РС.

Додикова партија Савез независниих социјалдемократа (СНДС) ће предложити да се укину све остале одлуке које је Уставни суд Босне и Херцеговине донио на штету РС, а Додик је оцијенио да је одлука Уставног суда БиХ, којом се 9. јануар као Дан републике проглашава неуставним, додатно закомпликовала политичку ситуацију у БиХ.

Он је назвао „циничним“ предлог бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића о промени датума обележавања Дана републике.

„Изетбеговићев предлог је политички мотивисан, јер лоцира датум обележавања дана РС после рата. Он говори да је Република Српска и српски народ, односно све што је било пре рата нелегално и нелегитимно, искључујући чињеницу да је РС конституисана пре оружаних сукоба у БиХ, односно 9. јануара 1992. године“, тврди Додик.

Изетбеговић је раније изјавио да није против Дана РС, наводећи да би то могао да буде 21. новембар, дан када је РС призната у Дејтону.

„СНСД ће предложити да буде елиминисана кривична одговорност за неспровођење одлука Уставног суда БиХ. Све говори да је све било политички мотивисано да би било обезбеђено вануставно доношење одлука у овој институцији“, истакао је он и додао да таква пракса мора да буде прекинута.

Према његовим речима, српски и хрватски представници подржавају доношење закона о Уставном суду БиХ, док ће се видети „на који начин Бошњаци могу спречити нешто што друга два конститутивна народа сматрају да је потребно донети“.

„Уколико будемо ишли тим смером, улазимо у блокаду БиХ, а онда јој ни распад није далеко. БиХ би се давно распала да није било страног фактора у БиХ и очекујем распад БиХ, али на „миран и демократски начин, како су то урадили Чеси и Словаци, свесни потребе да после тога треба да постоји сарадња, а не да БиХ буде заморче страних судија, страних амбасадора и високих представника“, констатовао је Додик.

Извор: cdm.me