Прочитај ми чланак

Додик сведочи на суђењу Младићу

0
Фото:  Serge Ligtenberg/Getty Images

Фото: Serge Ligtenberg/Getty Images

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће у понедељак, 7. децембра, у Хашком суду као сведок одбране на суђењу генералу Ратку Младићу сведочити о развоју политичке ситуације у вези са распадом бивше Југославије.

– Био сам посланик у Скупштини Социјалистичке Републике БиХ на првим вишестраначким изборима а касније посланик у Народној скупштини и моје сведочење се односи искључиво на те политичке околности у вези са почетком рата – рекао је Додик.

Председник Српске је напоменуо да су јавности познати његови ставови у вези са периодом о којем сведочи.

– БиХ је отишла на референдум 1. марта. Муслимани, а тада и Хрвати, донели су унилатералну одлуку да се издвоје и направе сецесију у вези са БиХ, а то није било довољено јер је тадашњи Устав Социјалистичке Републике БиХ тражио да се обезбеди двотрећинска већина за било какву статусну промену – нагласио је Додик. 

Он је за ТВ1 рекао да статусну промену БиХ свакако представља одвајање од Југославије, истичући да је тадашњи референдум представљао прегласавање. 

– То довољно говори на који се накарадан начин одвијао тај процес и који су били мотиви и суштина самог рата – нагласио је Додик.

Додик сматра да је дужност свакога  ко добије позив да сведочи пред Хашким трибуналом да се на њега и одазове.  

– Сматрам да је дужност свакога кога позове одбрана, али и оптужба, да учествује јер Хаг има своју димензију – рекао је председник Српске. 

Извор: Срна