Прочитај ми чланак

Додик: Странци су понизили Србе

0

1(Б92)
Београд – Међународна заједница је по питању КиМ, понижавала Србију и Србе, и то неће стати само на Косову, каже председник РС Милорад Додик.

Додик је, гостујући у емисији „Између две ватре“ на ТВ Б92, рекао да се данас састао са председником Томиславом Николићем и да су попили кафу и разговарали о актуелним питањима и сутрашњем трилатералном састанку.

„Мислим да имамо право и ми из РС да се изјаснимо по овом питању (КиМ)“, рекао је Додик на констатацију да је недавно био на састанку државног врха Србије око бриселског споразума.

Мој однос по том питању је био јасан, и кад су о томе ћутали и овде – да север Косова остане у саставу Србије, рекао је Додик додајући да би ситуација када би цело Косово остало у саставу Србије довела до тога „да нам премијер једнога дана буде Албанац „.

„И даље мислим да би то било фер решење, јер би се Срби тако осећали да нису понижени и бачени на дно. Напори међународне заједнице за понижавањем српских земаља неће стати само на Косову“, сматра Додик.

„Када су објашњавали независност Косова, онда су говорили да је анимозитет између Албанаца и Срба на Косову толико велики да не могу да живе у једној држави“, рекао је Додик и запитао се шта је сада са Србима са севера Косова.

„Потпуно разумем ситуацију Срба са севера Косова, и ми се боримо са интегралистичка политиком у БиХ, ми смо све то прошли“, каже Додик.

„Ја нисам ни палио ватру ни стишавао страсти. Мислим да су нас странци овде понизили, и нису нам дали никакву сатисфакцију, због тога имам лош осећај у стомаку“, каже Додик. Он ипак наглашава да није човек који о том питању одлучује. „Тај проблем дуго траје, Срби су дуго оптерећени тиме што се зове“ косовски мит „“, каже Додик уз напомену да је „проблем што смо идеализовали ситуацију, и проблему нисмо приступили на реалистичан начин“. Он додаје да је сада потребно посветити пажњу људима који тамо живе.

Упитан да ли косовски Срби треба, према његовом мишљењу, да прихвате бриселски споразум, Доддик каже: „Ти разговори који они воде са врхом Србије су најбољи пут и најбољи начин за решавање дилема“. „Не знам да ли је ово добро или лоше решење, само се солидаришем са њиховим  бојазнима „.

„Не верујем да ће изградити мултиетничку државу, као што неће у БиХ … Та масовна операција није успела у БиХ. То је једноставно проигравање неког модела“, сматра Додик. Он додаје да поред свих напора које су (странци) уложили, нису успели да направе унитарну државу од БиХ.

Додик каже да је преживљавао слично што и Срби са КиМ и да их са те позиције разуме, али да он не одлучује о њима.

„Ми драматично каснимо у свим тим решењима, можда смо имали боље решење некада раније“, каже Додик додајући да не живи на Косову, али их разуме.

На питање да ли је, како се спекулише, зауставио конвој Срба из РС који су кренули у Београд на митинг, Додик је упитао да ли је он можда полицајац?

„Шта? Као саобраћајац сам рекао“ стоп „? Бавим се друмским превозом?“

Рекао је да је о томе накнадно обавештен. „Сам митинг, са становишта циља који је имао, је неуспех – и по броју и по инцидентима, и речима које су се на њему чуле је неуспех. Та је ствар нешто што треба брзо заборавити“.

Он је рекао да је непримерено и непотребно оно што се догодило на митингу, мислећи на чинове и речи око упокојења владе које су изрекли поједини представници СПЦ. Он је, ипак, рекао да је чуо само интерпретацију целог догађаја, и да чак није стигао да погледа и медијске извештаје са митинга.

Мислим да је крајње време да се у Србији иу српском народу конципирају дугорочне политике, рекао је Додик, и додао да је спреман да у томе учествује.

„БиХ је неодржива земља, нећу да се трошим на неодрживо“

 

„БиХ је неодржива земља и не желим да свој политички ангажман трошим на нешто што је неодрживо“, рекао је Додик. Он је додао да је БиХ нанеспособнија држава у региону и Европи.

Дејтонски споразум, како је рекао, у пракси није споразум. Између 2000. и 2005. међународни представници су пренели 83 надлежности на БиХ кршећи Дејтонски споразум, каже Додик.

„Садашњи извештај Инцка који је био лажан и нетачан, који понижава РС, каже да је задњих година заустављен процес“, каже Додик. БиХ не може да функционише, јер нема унутрашњег консензуса за то, оцењује председник РС.

Додик је рекао и да се против њега води безочна кампања у бошњачким медијима. „Ти медији и њихов напад и криминализација, то је увек везано за неке медијске куће које нису из Сарајева“, каже Додик и додаје да је дописница агенције Бета јављала за истрагу против њега, али не и кад је она прекинута, након 4 године процеса , и да је та агенција учестовала у једној сатанизацији њега, а да се никада није извинила након тога, ни РС ни њему као председнику РС.

О Мишковићу је рекао да је он, онда га је позвао у помоћ, решио проблем за робну кућу Боска у Бањалуци.

Моји послови су били сви фер и чисти, рекао је Додик, ао наводима по неким медијима из региона да је повезан са Кељмендијем и појединим криминалцима, он је рекао: „Та изјава је дата 2008, да су са земунским кланом били повезани Ђинђић, Ђукановић и неки Суботић. Ја за тај земунски клан нисам чуо док нису поубијани неки „, каже Додик.

„За онолико колико сам радио у животу, ја имам мало“, рекао је Додик. Он је рекао да је био шиканиран и девастиран баш од групе око бившег председника РС Драгана Чавића, који га критикује, и Боснића.

„Ја сам председник, нисам премијер“

 

2Коментаришући резултате локалних избора у Републици Српској, на којим је његов Савез независних социјалдемократа (СНСД) остварио нешто слабији резултат, Додик је рекао да је ситуација „још увек довољно добра“ и да га не забрињава. Он је, међутим, поручио да ће прихватити сваку поруку народа и да локални избори јесу једна врста поруке.

Председник Републике Српске подсећа да у том смислу јесу предузети одређени кораци, да је реконструисана влада Републике Српске. Према његовим речима, у времену тешких економских дешавања и глобалне рецесије, код грађана постоји одређено незадовољство економским стањем и руководство Републике Српске је свесно тога. Додик ипак оцењује да је тим људи који тренутно води Републику Српску незамењив и да нема озбиљну алтернативу.

Додик је одбацио оцене појединих аналитичара да има апсолутну власт. „Немам ни војску, ни тајну службу. Ако хоћете апсолутну власт, је л ‘можете то да добијете „, упитао је Додик. Говорећи о односу њега и новопостављене премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић, Додик је рекао да није тачно да је он заправо тај који врши функцију председника владе.

Он не крије да има добре односе са Цвијановићево и новом владом, али истиче да је он сада председник, а не премијер, и да има поверење у председницу владе и њен кабинет. Додик ипак каже да као председник владајуће странке, има право да учествује у одлукама које доноси влада.

„Ја сам Србин, Крајишник, никако Босанац – мени је то страно“

На питање да ли га у Београду гледају као човека Бориса Тадића, он је одговорио да је он Милорад Додик, а да са свима из Србије има добре односе. „Сарадња и политичка комуникација РС и Србије је пожељна“, рекао је Додик.

„Кад год видим Бориса Тадића изљубићу се и поздравити са њим, као и са било којим другим важним човеком овде“, рекао је Додик. Он додаје да има коректан однос са српским премијером Ивицом Дачићем, да са првим потпредседником владе Александром Вучићем нема ни један проблем. „Он је данас један од најмоћнијих људи овде“, каже Додик.

На питање како је реаговао на изјаву председника Србије Томислава Николића, који је Србе из БиХ назвао Босанцима, Додик је рекао: „Мени је деловало баш онако како је председник Србије појаснио, да је он то рекао као територијалну одредницу“.

„Ја сам примарно Србин“, рекао је Додик и додао да је конкретније одређење – Србин из РС. Он је рекао да „никако није Босанац, ни територијално“. „То је мени страно“, каже он. Кад треба да се територијално одреди, Додик је истакао да за себе каже да је Крајишник.

Упитан о извињењу председника Николића за злочине почињене у БиХ током рата, ау интервјуу који је дао за ТВ БХТ, Додик је рекао да се из Сарајева увек поставља то питање, и да нема потребе да се сваки нови председник Србије поново и поново извињава, када је то већ учинио у име Срба бивши председник Борис Тадић и бивши председник РС Драган Чавић.

„Као председник Србије, (Николић) има право да изнесе свој став“, рекао је Додик који је оценио да је председник Србије имао своје разлоге за то.

Упитан о његовом одласку да сведочи у одбрану Радовану Караџићу у Хагу , Додик је рекао да је био посланик скупштине у време његове власти, да се у могим стварима није слагао са политиком тога времена, али да је иза тога остала капитална творевина – РС.

„Отишао сам драге воље, без икаквог притиска и дао исказ какав сам дао“, одговорио је Додик. Он је објаснио да је РС донела одлуку о помоћи хашким оптуженицима, јер човек није крив док му се не пресуди.

„Реафирмација Турске на неоосмански начин“

О предстојећем трилатералном састанку БиХ, Турске и Србије, који ће бити одржан у Анкари, он је рекао да се противи сарадњи и јачању улоге Турске у региону. Турска злоупотребљава процес трилатерале да би ојачала свој утицај и подршку муслиманској заједници на Балкану, каже Додик. „Ради се о реафирмацији Турске на међународној сцени на један нови, неоосмански начин“, тврди Додик.

За питања која се тичу РС, у тој Трилатерали, Србија треба да искоординира ставове са Бањалуком, каже Додик.

„Ако је Турска легализовала и беспоговорно брани бошњачке ставове у Сарајеву, зашто Србија не би координирала те ставове са Бањалуком“, пита Додик.

Председник РС је рекао да је ио томе разговарао са председником Николићем данас и да су се око тога сложили.