Прочитај ми чланак

ДОДИК ПОРУЧИО ДИЈАСПОРИ: Српска не сме да одустане од идеје државности! (ВИДЕО)

0

Председник Републике Српске Милорад Додик, истакао је, на Првом форуму дијаспоре у Бањалуци, да Српска не сме да одустане од идеје државности, колико год то било некима анахроно и неприхватљиво.

Он је нагласио да то није уперено против неког и да жели да БиХ одустане од централистичког концепта, као и да нестане међународни представник, јер је сувише зла нанео.

Према његовим речима циљ РС је да гради мир и сарадњу са ЕУ кроз постојећи механизам координације.

– Тај механизам враћа аутономју, да будемо видљиви у свим европским процесима, и обезбеђује да се одлуке морају доносити консензусом – поручио је Додик.

Указао је да институције БиХ раде искључиво против РС и могућности да се Српска развија, те додао да је Српска успела и под тим околностима да преживи и наставља да се бори за своје право.

– РС је данас држава по свим елементима квалификације – нагласио је Додик.

Говорећи о ЕУ казао је да су процеси трансформације Уније урушили почетни ентузијазам у региону.

– Данас смо забринути не само за наш европски пут, већ и будућност ЕУ – наласио је Додик.

Такође је подсетио да РС одвија чланство у НАТО и тражи да овај простор остане неутралан, као што је то давно одлучила Србија за себе.

– Не желимо да видимо границе на Дрини, посебно не НАТО границе – подвукао је Додик.

Он је истакао да је искуство српског народа са НАТО веома негативан, јер је убијао и тукао наш народ, онемогућавао развој Српске.

– Чињеница да је користио осиромашени уранијум, био на страни муслимана и Хрвата на завршетку рата, је нешто преко чега не можемо прећи. Наравно да разумемо шта је НАТО савез и никоме не пада на памет да се с њим конфронтира, али треба рећи да не можемо прећи преко тога и да не можемо да опростимо убијене цивиле – нагласио је он.

Додик је подвукао да се НАТО интервенцијама против српског анрода понасао непријатељски, и да је био непријатељска снага.

Што се безбедности РС тиче пренео је да је одлучено да Српска безбедност гради тиме што јача капацитете своје полиције.

– Тероризам није заобишао ни овај простор. Са правом имамо потребу да укажемо на јачање и бујање тероризма који је инструисан идеологијама радикалног ислама. Враћају се борци Исламске државе. БиХ имала највећи број припадника Исламске државе по глави становника – указао је он.

Додик је нагласио да у БиХ, према информацијама обавештајних служби, има око 3.500 људи који су спремни да изврше појединачни терористички акт, уз припаднике муџахединских јединица који нису избачени из БиХ.

Такође Додик је оштро напао високе представнике међународне заједнице, истичући да су они највећи криминалци јер су кршили међународни Дејтонски споразум и Устав БиХ, те одузели права српском народу и надлежности, које се сада веома лоше проводе на нивоу Босне.

Када је реч о планирнаој Декларацији о очувању српског идентитета Додик је нагласио да тај документ предвиђа формирање националног савета и фонда који ће служити за подршку пројеката српских организација у региону и дијаспори.

Он је оценио да је то први квалитетан начин институционалног односа према Србима у расејању.

Рекао је да је са председником Србије Александром Вучићем разговарао на ову тему и да ће идуће године Србија бити домаћин Форума.

Захвалио се представницима дијаспоре и Србима из региона што су у тешким временима остајали уз свој народ, помажући му и очували српски идентитет тамо где живе и поред великог притиска асимилације.

Премијерка РС Жељка Цвијановић истакла је да је порука Владе да је Српској дијаспора важна, да су то људи који могу да допринесу не само актуелним већ и будућим процесима.

Важно је да учествују у привредном животу, али и да задрже везе са матицом, казала је она.

Цвијановић је рекла да са Србијом постоји Меморандум о заједничком наступу према дијаспори из 2013.године и да се заједно боре за учвршћивање веза матице и наших људи у расејању.

Поновила је да РС више од дијаспоре не тражи помоћ, коју је пружала у тешким временима, већ жели партнерски однос са људима у расејању.

– Ојачали смо и знамо шта су наши циљеви и знамо да у нашим амбицијама и циљевима дијаспора има важну улогу – рекла је она.

Председник Народне Скупштине РС Недељко Чубриловић изразио је наду да ће веза матице и дијаспоре бити још сназнија те да ће сарадња бити обједињена на један квалитетан начин.

– Желим да РС заједно са дијаспором буде што препознатљивија на путу ка ЕУ – нагалсио је он.

На Првом форуму дијаспоре у Бањалуци учествује око 100 представника српске дијаспоре и Срба из региона из 20 држава.