Прочитај ми чланак

ДОДИК ОТВОРЕНО: Срби су у БиХ зато што морају, а не зато што је воле

0
Фото: СРНА

Фото: СРНА

Председник Републике Српске Милорад Додик оптужио је Савез за промене, који је на власти на нивоу Босне и Херцеговине, док је у Републици Српској опозиција, „за издају и подаништво“ онима који желе направити унитарну и централизовану Босну и Херцеговину.

Додик је рекао да су представници Савеза за промене (СДС, ПДП, НДП) „поданици“ бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, који жели „реализовати шеријатску државу“, што је, како је навео, заговарао и његов отац Алија Изетбеговић.

„Неће проћи Бакир Изетбеговић, као што није прошао ни Алија Изетбеговић, без обзира што делује да сада има подршку Младена Босића и Иванића,те Игора Црнадка. Он не може проћи јер нема подршку српског народа. Он има подршку превараната, који су на изборима преварили српски народ и приклонили се Изетбеговићу у његовој намери да створи унитарну БиХ“, рекао је Додик у интервјуу за РТРС.

Истакао је да у Републици Српској постоје два непомирљива политичка блока, између којих ће се народ морати определити.

„Сада у институцијама БиХ седе Срби који су спремни да раде за интересе неких других људи који долазе са Запада и ових из Сарајева, и све то што они раде је у функцији јачања централизације и унитаризације БиХ“, казао је Додик.

По његовим речима, представници Савеза за промене су „по политичком концепту унитаристи, који своје издајништво правдају нападима на личности из власти Републике Српске и пласирањем прича о криминалу без аргумената“.

„Никада у историји није било оправдања за издају и они који то раде на крају пута мораће се суочити са својом издајом, коју безочно врше промовишући институције БиХ, дајући им значај који те институције немају, а игноришући институције Српске“, казао је Додик.

Нагласио је да је то „учешће у плану дестабилизације Републике Српске о којем је говорио и председник Србије Томислав Николић“.

Додик је истакао да није битан он и напади на њега, пласирањем о наводној умешаности у криминалне радње, већ институције РС-а и њена стабилност.

Рекао је да је једног дана неминован референдум, који ће одлучити „да ли има или нема Босне“, додавши да је то демократска и цивилизацијска тековина коју нико не може забранити.

„За свакога би било најбоље да се три народа у БиХ разиђу и формирају своје државе за себе и онда се једног дана сретну и кажу – ево, можемо да направимо заједничко нешто“, казао је Додик.

Наметање БиХ из Сарајева, додао је, није могуће и због тога власти РС-а морају реаговати на таква наметања. Он је још казао да су Срби у БиХ у тој земљи „зато што морају, а не зато што је воле“, наводећи да су Срби из РС-а „загледани“ у Србију. По његовим речима, Србија је доминантна земља у региону, која је опредељена за мир, те да поштује Дејтонски споразум тако што поштује територијални интегритет БиХ, али и подржава РС.

Извор: Дневни Аваз