Прочитај ми чланак

ДОДИК: Остају табле „Добродошли у Републику Српску“

0

Председник РС Милорад Додик изјавио је да на граничним прелазима неће бити уклоњене табле "Добродошли у Републику Српску" и заставе РС.

85459931457a39b9ccb403687521348_v4_big

Како каже, није спорно да се на прелазима поставе и заставе БиХ.

„Ођедном се неко сетио да на граничним прелазима постави заставу БиХ, што није спорно, али исто тако се зна да тамо где је граница БиХ да је и граница РС и да РС сеже до самог додира са другом земљом“, рекао је Додик за Телевизију „Прва“.

Према томе, констатовао је Додик, оно што је институција БиХ, разумљиво је да постави своју заставу, а оно што је Република Српска, ту ће увек бити српска застава.

Фена је јуче јавила ће да на свим граничним прелазима у Босни и Херцеговини ускоро стајати застава и обележја државе БиХ, што до сада није био случај.

Када, на пример, из Црне Горе преко граничног прелаза Ситница код Требиња улазите у БиХ, дочекује вас велика табла са ћириличним натписом „Добро дошли у Републику Српску“ и енглеским „Wелцоме то Републиц оф Српска“, али нигде нема никаквог обележја БиХ.

Начелник Ођељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ Ратко Ковачевић рекао је за Фену да, када је реч о државним обележјима на граничним прелазима, на њима морају стајати сва обележја државе БиХ.

То је потврдила и портпаролка Граничне полиције БиХ Санела Дујковић, која је рекла да је Савет министара БиХ у марту 2016. задужио све босанскохерцеговачке институције да предузму мере ради отклањања уочених недостатака или неправилности при истицању застава БиХ на институцијама, граничним прелазима и дипломатско-конзуларним представништвима.

Она је истакла да на граничном прелазу не може да стоји само табла с називом неког од босанскохерцеговачких ентитета или застава ентитета, а да нису постављене табла и застава БиХ.

Босна и Херцеговина има 83 гранична прелаза, од чега је 55 међународних, а 28 за погранични саобраћај.

У међународне граничне прелазе се убрајају и четири међународна аеродрома у БиХ – Сарајево, Тузла, Мостар и Бањалука.