Прочитај ми чланак

Додик: Ни САД не могу спасти Федерацију БиХ од распада

0

BiHhgg

(Срна)
ПАЛЕ – Федерација БиХ /ФБиХ/ распада се у некој врсти политичке трулежи, и то не може да поправи ни америчка администрација својим посљедњим интервенцијама у промјени федералног Устава, процеса из којег је у Федерацији искључен један конститутивни народ – Срби, оцијенио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

„Искључивање једног конститутивног народа, у овом случају српског, из федералних уставних промјена, говори о правим намјерама аутора тог пројекта. Овдје је ријеч о прављењу противуставног и антидејтонског пакета промјена Устава ФБиХ који не уважава принцип конститутивности“, рекао је данас Додик новинарима на Палама. 

Он сматра да уплитање америчког амбасадора /Патрика Муна/ у реформу Устава ФБиХ није добро за укупну политичку ситуацију у БиХ. 

Додик је подсјетио да изворни Дејтон није признао конститутивност народа на цијелој територији БиХ, него је тек на интервенцију некадашњег предсједавајућег Предсједништва БиХ Алије Изетбеговића Уставни суд БиХ утврдио конститутивност на простору читаве БиХ, што сада, како је подвукао, ФБиХ не признаје за српски народ. 

Додик је најавио да ће неколико општина у Федерацији, у којима Срби представљају већину, тражити уставно третирање тог простора на посебан начин ради заштите њихових виталних интереса. 

Према његовим ријечима, Република Српска „увијек је будна на једно око“ због константних покушаја дијела међународне заједнице да ревидирају Дејтонски мировни споразум и да дође до прекомпозиције БиХ. 

Он је подсјетио да је у посљедњих седам – осам година лично уложио велики напор у очувању институција и задржавање надлежности Републике Српске, што је посебно видљиво у процесу реформе полиције, централизације фондова и других институција, другим ријечима, у многим беспризорним покушајима тихе промјене Устава и унитаризације БиХ. 

„Наравно да то није могуће и да то нећемо дозволити. Устав Републике Српске је недодирљив, али морам да кажем да и ми у Српској имамо намјеру да модификујем наш Устав али, о том потом“, рекао је Додик.