Прочитај ми чланак

ДОДИК: Изетбеговић тражи начин да се преко правосуђа обрачуна са врхом Српске

0

Није случајно да се, после обустављања истраге у предмету 'Референдум', продукује нови, прети Тужилаштвом и покушава да се криминализује руководство Српске, одговорио је Милорад Додик на захтев Бакира Изетбеговића да чланице ПИК, високи представник и Тужилаштво БиХ санкционишу председника Републике Српске због наводног распиривања мржње у Братунцу 7. јула.

Из Тужилаштва БиХ потврђено је да су већ формирали предмет, а Додик каже да Изетбеговић само тражи начин да га доведе пред суд и да се треба навићи на ту врсту притиска и игнорисати га.

Изетбеговић тражи да Тужилаштво БиХ оптужи Додика за спречавање повратка, распиривање верске и националне мржње према Бошњацима, а председник Српске подсећа да сви Бошњаци повратници имају сва права, да им је враћена имовина и да живе слободно.

Осман Мехмедагић, шеф ОБА БиХ

Додик се осврнуо и на то што је Изетбеговић устао у одбрану Османа Мехмедагића Осмице, ратног телохранитеља његовог оца Алије Изетбеговића, данас шефа Обавештајно-безбедносне агенције БиХ (ОБА БиХ).

„Када му је отац умирао рекао му је – припази Осмицу и постави га на најважније место. И то је урадио. И сада он прича о политичкомн утицају. Невероватно. Све информације које имамо говоре да је ОБА под директним утицајем турске обавештајне службе и то се види“, категоричан је Додик.

Он је поновио да је ОБА непријатељска организација и да чини све да подрије политички систем, процесе и основе Републике Српске.

„То чини на бази ратног плана муслиманске обавештаје агенције АИД, која никада није престала суштински да постоји, која се проширила и делује по амбасадама и јача је од ОБА. И у којој, нажалост, Срби који се тамо налазе више служе за покриће, него за стварно деловање. Изетбеговић искључиво то брани. То је њему потребно искључиво за обрачуне, како он мисли да треба да се обрачунају са нама у Републици Српској“, навео је председник Српске.

Док на све начине покушава да Милорада Додика доведе пред Суд БиХ, Бакир Изетбеговић олако прелази преко изјаве заменика турског премијера Нумана Куртулмуса, који је на комеморацији у Поточарима јавно својатао БиХ. Очигледно, Изетебеговићу пријају изјаве о БиХ као делу Турске, које континуирано шаљу турски званичници.