Прочитај ми чланак

ДОБИО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ОД СРБИЈЕ Зашто председник Албаније долази у „приватну посету“

0

Председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић за "Блиц" каже да државни органи Србије одобрили дводневну посету председника Албаније Илира Мете општини Медвеђа, која је најављена као приватна.

Председник Албаније долази у приватну посету о којој су обавештени и који су је одобрили државни органи. Председник општине Медвеђа Небојша Арсић и ја ћемо га сачекати на административном прелазу на Мутиводама – казао је за „Блиц“ председник Координационог тела Зоран Станковић за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Foto: Malton Dibra / EPA;

У писаној изјави, Станковић је казао да је од помоћнице председника општине Медвеђа Љеме Ђеме обавштен да је Мета затражио неформални разговор само са албанским и српским одборницима у Медвеђи „у циљу показивања да Срби и Албанци могу да живе у заједништву“.

Од Ђеме је Станковић, такође, сазнао да се током боравка албанског председника у Медвеђи, 26. и 27. новембра, не очекује организовани долазак Алабанца из Прешева и Бујановца, „нити са било које стране“.

Према потврђеним информацијама, Илир Мета стиже у недељу и биће смештен у хотелу „Гејзер“ у Сијаринској Бањи, а сутрадан ће обавити разговоре са званичницима Медвеђе.

Вест да у вишенационалну и екстремно економски неразвијену Медвеђу долази први човек Албаније изазвала је различите реакције. Док политичари делују смирено, мештани већинског српског народа у тој општини су сумњичави, али нико од њих не жели да му се помиње име јер је реч о „осетљивом питању“.

– Каква приватна посета, ако ће се он, састати са званичницима и разговарати о положају Албанаца – пита се један мештанин Медвеђе.

Млади мушкарац из Сијаринске Бање сматра да се иза те посете крију други мотиви.

„Ту се нешто дебело крчка, а ја се бојим да је ово увод у нешто страшно, а за мене ништа страшније не може бити од тога да нам узму бању, оно о чему се годинама шушка“, вели овај младић.

Председник Општине Небојша Арсић је за „Блиц“ желео само да подсети да Срби и Албанци вековима у Медвеђи живе у слози.

– Представници албанске националне заједнице су од почетка вишестраначког система у власти и деле одговорност са Србима. И Албанци су запослени у свим државним и локалним установама и институцијама – каже Арсић за „Блиц“.

Око 520 Албанаца у Медвеђи у локалном парламенту представљају две партије – Партија Демократског деловања са три одборника, која је део власти и Демократска странка др Нагипа Арифија са пет одборника, која је тренутно једина опозициона странка у локалној скупштини са 35 одборничких места.

Шеф одборничке групе ове странке Ефемија Бејић каже да је он за долазак Илира Мете чуо пре три дана у самој општини.

– Нас нико од званичника из Албаније није обавестио – каже нам.

На питање шта ће рећи председнику Албаније на заједничком састанку, одговара да ће тражити инвеститора.

– Најпре ћу му рећи да у Медвеђи нема међунационалних тензија и да и Албанци деле судбину већинског народа. Изнећу му проблем исељавања оба народа због недостатка посла и тражићу да нам доведе неког инвеститора, јер се од национализма и екстремизма не живи, то се не једе. Залажем се да боље буде и свим житељима, а чак и најбоља власт мора да се критикује. Овде влада велико сиромаштво па има много незадовољних – додаје Бејић, који у локалној скупштини наступа веома оштро.