Прочитај ми чланак

„До 500 грађана дневно мења адресу због избора у БГ“

0

Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић оптужио је власт да је покренула кампању у којој активистима из унутрашњости омогућава да фиктивно промене адресу пребивалишта у Београду, како би могли да гласају на предстојећим локалним изборима у главном граду.

– Имамо информације да од 300 до 500 људи дневно се пријављује у Београд фиктивно. Чак смо у једној згради сведочили полицајцима да верификују тих нових 20 или 30 људи. Власт у овом тренутку пребацује фиктивно грађане из градова где неће бити локалних избора у Београд, како би ти људи гласали као становници Београда – нагласио је Алексић.

Он је навео да је због тога упутио полициији захтев за информацијом колико је грађана од 1. септембра променило пребивалиште и на који начин.

– Занимљиво је да сам добио одговор данас. Овај орган ме обавестио да нису у могућности да ми доставе тај податак, јер то захтева да добију теренске информације, за шта ће им требати 40 дана. То само упозорава и говори о томе да је та инсинуација вероватно тачна – закључио је Алексић.

Говорећи о преговорима опозиције и договору о изласку на изборе у једној колони, он је демантовао писање појединих медија и истакао да нигде није запело у преговорима проевропске опозиције.

– То је процес који траје. Очекујем да ћемо у наредним данима да разговарамо не само о парламентарној листи, већ и о београдској. Сви смо становишта да морамо бити одговорни и да направимо договор. Морамо и што пре кренути у кампању, с обзиром на то да је власт већ у кампањи, и то у функционерској кампањи, где све ресурсе које држава Србија има – стављају у сврху кампање Српске напредне странке – сматра Алексић.

Уверава да је тежња свих странака које учествују у преговорима да се наступи на једној заједничкој листи „Србија против насиља“.

– То би био наставак свега онога што смо радили од момента када смо се окупили заједно, и протестовали у циљу нормализације друштва и елиминисања насиља. То се није догодило и сада идемо на изборе. Очекујем да брзо финализујемо те договоре. Постоји добра воља код свих да наступимо у оквиру једне колоне, и верујем да ћемо то успети да договоримо… Мислим да је и за грађане Србије добро да се наступи у што мање колона, јер ће се елиминисати могућност да неко остане испод цензуса – указује Алексић.

За наредне изборе каже да је кључно да опозицја задобије поверење грађана Србије, и да опозиција не сме да прокоцка ту шансу.

– Бираће између оног што гледају пуних 11 година или ће дати прилике новим људима који ће дати нешто друго – навео је Алексић.