Прочитај ми чланак

ЂУРИЋ ПОКАЗАО ПИСМО ХЕЈЛИЈЕВЕ: То би била капитулација

0

Директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да САД имају намеру да покрену излазну стратегију за мандат Уједињених нација на Косову и Метохији.

Под тиме сматра иницијативу за одлазак мисије УНМИК-а са те територије.

screenshot

Ђурић је новинарима у Влади Србије показао документ за који тврди да је писмо америчке амбасадорке при Уједињеним нацијама Ники Хејли у име Владе САД-а, о наводном покетању излазне стратегије Мисије УН са Косова.

Он је подсетио да је мандат мисије УН на Косову и Метохији био је и враћање протераних Срба и неалбанаца на Косово и Метохију.

„Повлачење УМНИК-а представљало би признање неуспеха и капитулацију у борби за неке од кључних циљева због којих су успостављене УН, мирно решавање спорова, повратак расељених и подржавање мира и стабилности“, објаснио је Ђурић.

Како је рекао усвајање и покретање иницијативе о излазности УМНИК-а с Косова је „истински шамар мировним напорима и повратак политици пртисака, једностраних потеза и политици самовоље и диктата“.

„Такву полтику Србија неће и не може да прихвати. Србија ће се овој и оваквој политици супроставити. О овоме ћемо обавити консултације и разговарати са нашим пријатељима и партнерима, сталним чланицама Савета безбедности у УН“, рекао је Ђурић и додао да ће се Србија супроставити правним и политичким аргументима.

Он је подсетио да је више месеци укинуто редовно извештавање УМНИК-а на седницама Савета безбедности, што је, како је оценио била „једна о ретких прилика где је јавност могла да се упозна са стварном ситуацијом на Косову и Метохији“.

„Шта је чвршћи доказ да ништа на Косову и Метохији није решено, од тога да то такозвано Косово за које сад САД позивају да се УМНИК повлачи са територије те наше јужне покрајне, јер оно није чланица УН. Па ваљда да је нешто решено и да је госпођа Хејли у праву, ваљда би Косово било чланица УН“, објаснио је Ђурић и додао да они то нису и никада неће бити, јер то зависи од одлуке Београда.

Ђурић је казао да се полтици Србије према Косову ништа није и неће се противити, јер како је оценио, оне „охрабрују политику дугих цеви и враћање политици и диктата, за коју знамо да је пропала и да није ништа решила на Косову и Метохији“.

„Ми ћемо се овој иницијативи супроставити и у УН, разговараћемо са сталним чланицама Савета безбедности, Русијом и Кином и осталим чланицама УН, покушаћемо све што можемо, и са генералним секретаријатом, Гутерешом, на сви нивоима ћемо се супроставити овој иницијативи“, рекао је Ђурић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!