Прочитај ми чланак

ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ: Не наплаћујемо подршку Вучићу

0

Славица Ђукић Дејановић, заменица председника СПС, за "Новости" о формирању нове владе и даљем курсу партије. Избори на јесен мало вероватни, али спремни смо за ново гласање

Спремни смо да наставимо да учествујемо у вођењу државе и да, као и до сада, успешно сарађујемо са Српском напредном странком на свим нивоима власти. Али нисмо никада калкулисали бројем места у министарствима нити премијерском позицијом. Ништа у том смислу нисмо тражили до сада, нити ћемо то чинити убудуће.

Овако заменица председника СПС и министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић одговара на питање да ли ће социјалисти подршку и допринос победи Александра Вучића на минулим председничким изборима „наплатити“ приликом формирања нове владе кроз фотељу премијера или додатно министарско место у кабинету.

– Подржали смо Вучића јер нам је увек била важнија будућност Србије него страначки интереси, и то смо и овом приликом показали – каже Славица Ђукић Дејановић.

* Страхујете ли да ће то што СПС први пут од оснивања није имао кандидата на председничким изборима угрозити партијски идентитет и подршку коју је странка имала?

– Симпатизери социјалиста и чланови су одговорили на сугестију нашег председника Ивице Дачића и подржали Вучића. Нема, међутим, говора о томе да ће СПС изгубити гласаче или да ћемо се утопити у неку другу странку. Тако да душебрижници могу да одахну. Уосталом, ти који нам приговарају због подршке Вучићу не би имали замерку да смо подржали неког другог кандидата.

* Може ли се атмосфера створена протестима против власти и изборних резултата пренети у парламент и угрозити функционисање владајуће коалиције?

– Без обзира на протесте на улици, власт и даље има стабилну, огромну већину у парламенту, а воља народа је потврђена и на председничким изборима, када је велики број бирача гласао за нашег кандидата.

* Очекујете ли да се воља грађана још једном стави на тест на ванредним парламентарним изборима за које се спекулише да би могли бити одржани на јесен?

– Тек ће се процењивати и одлучивати да ли су нам потребни нови избори. Не верујем да ће то бити на јесен. Наравно, ако буде потребе, никакав проблем неће бити да још једном измеримо поверење грађана и потврдимо пут којим држава иде. Социјалисти су за то увек спремни.

* ДА ли сте се потпуно опоравили од саобраћајне несреће коју сте недавно доживели?

– Још се опорављам, али вратила сам се у Министарство и имам заиста много посла. Али и сам рад ми помаже да се брже и успешније опоравим.