Прочитај ми чланак

Грађане чекају промене на бројилима за струју: Жестока полемика посланица СНС и ДС

0

У 10 сати се наставља седница Скупштине Србије на којој се расправља о избору новог министра просвете за којег је предложена Славица Ђукић Дејановић из СПС. На дневном реду су и финансијска подршка породицама са децом, измене и допуне више закона, као и предлози за нова задужења Србије.

14:24

Пауза

Председавајући Владимир Орлић одредио је паузу. Посланици ће се вратити у клупе око 15.10.

14:01

Брнабић: Како имамо већу стопу наталитета ако нам одлази 70.000 људи годишње

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да јој није јасно како се из Србије исељава 70.000 људи годишње, ако истраживања, према њеним речима, показују да Србија има пораст наталитета.

„Ја не разумем зашто ви то радите, јер сам сигурна да грађани Србије то виде. Неистина је да се 70.000 људи годишње сели из земље. Хајде покажите ми једно истраживање… Пошто насупрот томе ми имамо истраживања Међународног института за економска истраживања из Беча где је Србија, по први пут од 2019., Србија једина успела да преокрене тај тренд и да има нето имиграција, пре свега младих људи. И то високоборазованих. Али нема везе што то они кажу. Како је онда могуће, пошто ево, ми смо на власти 11 година као СНС… И 70.000 људи се годишње исељава из земље… Како је онда могуће да имамо сада већу стопу наталитета. Па ко рађа ту децу“, питала је Брнабић,

13:47

Рагуш оптужила опозицију да наноси штету држави: Блатите нас пред странцима; Кренула жестока полемика са посланицом СНС

Посланица Српске напредне странке Марина Рагуш (некадашња чланица Српске радикалне странке прим. аут) рекла је да за одређене опозиционаре „беспрекорно све што долази са Запада, док нешто што долази с Истока је подложно свим критикама“.

„Како се зове кад правите огромну репутационој штету држави тако што свакој страној делегацији. која долази из западне хемисфере. на најгори начин представљате оно што држава уради? Ма ко се звао председником, премијером, министром… Дакле, да је реч о личној пристојност, то бих оставила за друге услове. Тако нешто се не ради“, рекла је Рагуш, оптужујући опозицију да блати своју државу пред странцима.

Ксенија Марковић, посланица Демократске странке, одговорила је Рагуш, рекавши да СНС није исто што и држава Србија.

„Немојте да ми лепите да ја ово државу не волим и не поштујем. То колико ви поштујете своје грађане и грађанке најбоље показују протести које имате већ недељама“, рекла је она.

13:19

Ђедовић: Ускоро паметна бројила

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић рекла је да ће се ускоро пред посланицима ускоро наћи и предлози закона за инвестиције који се тичу замене постојећих бројила „паметним“ бројилима“.

„То је изузетно важно за смањење техничких губитака и због неовлашћеног преузимања електричне енергије. Потписали смо уговор вредан 140 милиона евра за аутоматизацију за наше средње напонске дистрибутивне мреже чиме ће се смањити број испада и време трајања прекида, али и смањити трошкови одржавања мреже“, најавила је Ђедовић.

12:28

Ђорђе Павићевић: Питања за Ђукић Дејановић

Посланик Зелено-левог посланичког клуба Ђорђе Павићевић каже да му је жао зато што премијерка није рекла више о кандидаткињи за министарку просвете.

„Ми знамо да је у питању жена са богатом и импресивном биографијом, али не знамо да ли промена министра значи и промену политике образовања, да ли ће доћи до неких других промена или ће се наставити овим путем који систем образовања води у сигурну пропаст. Криза је толико дубока и заиста ако неко буде причао о томе желео бих да се не помињу Немачка или Велика Британија, јер је то неупоредиво. Наш систем образовања не може сам себе да репродукује. Ми немамо ко да предаје у школама, српски језик и књижевност, математику и физику. Тужан је био овај уписни рок, када су се гледали наставни смерови на факултетима и заиста и разумемо оне ученике који не желе да упишу такве смерове, јер је положај наставника такав да се нико не жели бавити овим послом. Имамо овај Закон о запошљавању странаца, па ће можда то бити један од начина да решимо тај проблемо, као што смо решили грађевинарство или у јавном превозу што имамо возаче који не знају језик и не познају град“, рекао је Павићевић и упитао хоћемо ли увозити наставни кадар из иностранства.

10:58

Миливојевић пита кад ће бити смењен Вулин

Посланик Демократске странке, Срђан Миливојевић, питао је премијерку Србије Ану Брнабић кад ће бити смењен директор БИА Александар Вулин.

„Директору Безбедносно информативне агенције уведене су санкције од стране Министарства финансија Сједињених Америчких Држава које га између осталог сумњичи за нека од најтежих кривичних дела као што су трговина дрогом, оружјем и злоупотреба јавне функције. Први пут у историји, како воли да каже Александар Вучић бивши председник Српске напредне странке, једном директору и шефу безбедносне службе уведене су овакве санкције и то у свету није забележено. Ово се није десило ни у Колумбији, ни у Перуу, Боливији, Еквадору, Панами, Мексику, државама које су препознате као произвођачи кокаина који се из ових земаља даље илегалним каналима дистрибуира широм света, нити се десило у државама које су познате као илегални произвођачи опијума као што су Авганистан и Мјанмар“, рекао је он.

09:58

Синиша Мали назвао Радомира Лазовића будалом у Скупштини

09:52

Бошко Обрадовић против избора Славице Ђукић Дејановић

„После 33 године СПС и даље кандидује министра просвете. После неколико мандата на челу овог министарства, које је СПС имала, ми имамо ситуацију да се на том пољу ништа није променило и да ћемо изнова имати министра из редова СПС који наравно ништа неће променити и урадити у просветном систему, јер да су имали било коју добру и квалитетну идеју, то би урадили досад“, рекао је Обрадовић.

„Славици Ђукић Дејановић није довољно 10 функција на којима је била, већ јој треба и 11. Па где је крај“, додао је он.