Прочитај ми чланак

ЂУКАНОВИЋ ОБЈАСНИО какав однос има са Вучићем а какав са Тачијем

0

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је да односи са Србијом и председником Александром Вучићем нису захладнели, али да, како је рекао, нису као што су били раније.

„Нису захладили наши односи. Састанака званичних и незваничних има, мало више је било незваничних и није било тако давно, постоји комуникација“, казао је Ђукановић за БН телевизију.

Са Вучићем се, каже, чује често, много чешће него са Хашимом Тачијем и ти разговори су, додао је, пријатељски.

„То су разгвори два државно одговорна човека. Разговори у којима се разликујемо по одређеним питањима, али је то прихватљиво, зато што је подразумевајуће да и један и други, и сваки следећи са којим разговарамо, покушавамо да примарно водимо рачуна о интересима државе коју представљамо. Наравно, са свешћу да никада не можете апсолутизовати интересе једне државе и да морате водити рачуна да ти интереси буду компатибилни са оним што нам је заједнички регионални интерес, а то је стабилност“, рекао је Ђукановић.

Потврђује, међутим, да је дошло до промене у тим односима.

„Није било тако давно када су и са једне и са друге адресе стизале поруке о одличним међудржавним односима, да би данас, без велике удубљености, него анализирајући само оно што су политичке јавне поруке и оно што је уређивачка политика већине медија могли да закључимо да ти односи више нису тако добри као што су били у претходном периоду“, рекао је Ђукановић.

Разлог види у томе што је, по њему, отворен простор за обнову, како каже, јако погрешних, накарадних теза које су довеле до угрожавања виталних вредности свих народа који су живели на простору бивше Југославије током деведесетих.

Упитан на које тезе мисли, каже да постоје амбиције одређених држава у региону да уређују права својих сународника у другим државама.

„То је био разлог за рат деведетих… и то је родило погубне идеје које су довеле до рата…“, рекао је.

Што се тиче признања Косова, Ђукановић каже да је ту одлуку донела суверена држава Црна Гора на бази властите процене оног што су регионални интереси.

„Наша процена је да је најважнији регионални интерес стабилност. Сагласни томе ми смо закључили да нећемо допринети стабилности ако жмуримо пред реалношћу. Ту одлуку смо донели не желећи да радимо на штету Београда или у корист Приштине“, казао је Ђукановић и навео да је о томе упознао и тадашње званичнике у Београду.