Прочитај ми чланак

Ђорђевић за РЕГНУМ: Нема сумње да ће Вучић увести санкције Русији

0

Нема сумње да се председник Србије Александар Вучић определио у корист Запада и НАТО-а и да ће пре или касније урадити све што се од њега буде захтевало, укључујући и увођење санкција Русији. Ово мишљење је агенцији РЕГНУМ изнео српски опозициони политичар, лидер покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић је током посете Берлину 4. маја рекао да Србија другачије третира питање антируских санкција од других европских земаља, јер је и сама у блиској прошлости била под рестриктивним мерама светске заједнице. С друге стране, Вучић је напоменуо да је званични Београд у оквиру УН већ два пута износио став о сукобу у Украјини, гласајући за резолуцију којом се осуђује руска специјална операција, као и за искључење Русије из Савета УН за људска права.

Према Ђорђевићевим речима, Александар Вучић је доласком на власт 2012. године преузео одређене обавезе према Западу у вези са Косовом и Метохијом и положајем Срба у Републици Српској и Црној Гори, које постепено испуњава.

„Све ово показује да је Вучић у име одржања на власти спреман на све, па и на увођење санкција Русији. Наравно, Запад неће захтевати од њега да то уради у трену. Вучић је потребан Западу и зато нико нема намеру да руши његов политички ауторитет због антируских санкција. Прво ће Вучићу бити дата могућност да преговара са Москвом о ценама гаса у наредних десет година, а затим ће у јулу или августу, када је сезона годишњих одмора, Вучић постепено почети да се укључује у пакете санкција “, рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, председник Србије неће јавно да саопшти да је руководство земље одлучило да се придружи антируским санкцијама – најавиће приступање одређеним рестриктивним мерама, не дозвољавајући српској јавности да схвати шта се заиста дешава, рекао је Ђорђевић.

„Вучићу ће у томе помоћи лажни избори, на којима је учествовао велики број опозиционих партија, и десних и левих. Сада Вучић може пред Западом да себе прикаже као демократски изабраног лидера који има сва овлашћења да спроведе у дело политичке идеје западних тутора“, рекао је вођа Ослобођења.

Према Ђорђевићевим речима, у таквој ситуацији важно је како ће реаговати патриотске странке, које су после избора освојиле посланичка места.

„Искуство од пре пар дана из Црне Горе, када је на власт формално дошла мањинска влада на челу са премијером Дританом Абазовићем, а заправо председник Мило Ђукановић вратио полуге власти, показује да нико од представника српских патриотских партија није реаговао на ово. На власт у Црној Гори се вратио човек који је признао независност тзв. Косова, злочинац који је опљачкао Црну Гору, који је замахнуо на СПЦ и увео санкције Русији, али су патриоте Србије о томе једноставно ћутале“, рекао је вођа Ослобођења.

Према његовим речима, биће занимљиво посматрати реакцију истих ових партија у случају увођења санкција Русији.

„Проруски скупови који се одржавају у Србији су важни, али много важније је како ће реаговати оне српске странке које себе називају патриотским када Вучић почне да се придружује пакетима антируских санкција ЕУ. Српски народ је против санкција, али ако не буде политичке снаге која може да организује и усмерава народни протест, ово питање ће се решавати на исти начин као и многа друга питања везана за Космет, Републику Српску, корупцију и криминал у земљи. Важно је и како ће сама Русија реаговати на евентуално приступање Србије антируским санкцијама“ Млађан Ђорђевић.