Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: Вучић два пута капитулирао у једној недељи

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић оптужио је председника Србије Александра Вучића да је, како је рекао, два пута у једној недељи издао српске националне интересе.

Ђорђевић као примере издаје наводи споразум о регистарским таблицама постигнут у Бриселу, као и Вучићеву подршку резолуцији Европске народне партије са самита у Љубљани, којом се сви актери у БиХ позивају на сарадњу са новим Високим представником Кристијаном Шмитом, а коју он назива „кршењем интереса Републике Српске и српског народа у Босни и Херцеговини“.


„Република Српска одбија именовање Кристијана Шмита јер је прекршена легална процедура и није консултован Савет безбедности. Западне силе су то учиниле да би наметнуле свог човека који треба додатно да ради на укидању српског ентитета“, објашњава лидер Ослобођења.

Према његовим речима, несхватљива је подршка Србије именовању Шмита, иако се томе противе „и Република Српска, али и Русија као чланица Савета безбедности“.

Ђорђевић се осврнуо и на бриселски договор којим је прекинута криза на северу Косова: „Режимски таблоиди славе повлачење РОСУ са севера Косова, али прећуткују све што је дато заузврат: српске таблице се прелепљују на улазу у покрајину, а десетине хиљада Срба са КиМ ће бити приморано да узму тзв. косовске регистрације.“

Он наводи као парадокс то да је само пар дана пре те одлуке у Србији слављен дан заставе. „А онда пристанете на то да се на званичном делу територије Србије ваши државни симболи прекривају налепницама“, додаје Ђорђевић.

Како је оценио, Вучић је тим потезом у потпуности прихватио све захтеве западних амбасадора у Београду, а Албанци су „добили све што су захтевали“.

„Вучић интереси Срба и суверенитет Србије више нису битни Он тргује Косовом и Метохијом, али и Републиком Српском, само зарад продужења сопствене власти. Устав Србије и Резолуција 1244 су само препреке у његовим политичким махинацијама“, закључује текст Млађан Ђорђевић.