Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ на обележавању 800. година рођења Александра Невског

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић присуствовао је данас прослави 800. годишњице рођења св. Александра Невског, националног јунака Русије.

Том приликом, литургију у Александро-Невској лаври у Санкт Петербургу служио је његова светост патријарх Кирил, патријарх московски и све Русије, а био је присутан државни и црквени врх Руске Федерације, као и представници дипломатског кора и гости из више држава.


„Александар Невски је за Русију оно што је свети кнез Лазар за Србију – бранитељ отаџбине и вере. Војним победама зауставио је продоре немачких, шведских и монголских освајача и ударио темеље данашње Русије“, објаснио је том приликом Ђорђевић.

На маргинама манифестације, делегација покрета Ослобођење састала се са члановима Руске државне Думе и представницима владајуће Јединствене Русије. „Руске партнере упознали смо са актуелном спољнополитичком ситуацијом на Балкану, а разговарали смо и о унутрашњој политичкој кризи у Србији и могућностима за њено разрешење“, рекао је лидер Ослобођења.

У склопу обележавања 800. годишњице, председник Русије Владимир Путин јуче је открио монументални споменик Александру Невском на Чудском језеру, месту легендарне Битке на леду, којом је одбијен поход германских крсташа у Русију.

Ђорђевић са сарадницима борави у двонедељној посети Русији, где ће непосредно пре и након парламентарних избора заказаних за период од 17. до 19. септембра, одржати низ састанака на високом нивоу са представницима политичких и друштвених институција Руске Федерације.