Прочитај ми чланак

МЛАЂАН ЂОРЂЕВИЋ: Сутра протест против Вучићевог тајног пројекта (ВИДЕО)

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић обишао је данас у склопу „Разговора са Србијом“ села у лозничком крају, где мултинационални концерн „Рио Тинто“ врши истраживања руда. Ђорђевић је након разговора са представницима удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“, као и са забринутим мештанима, указао на штетне последице овог пројекта по животну средину целог Подриња.

„Ово је еколошка катастрофа у повоју. Иза сваког килограма литијума који се ископа, остане 50 килограма отровне шљаке. Процењује се да се овде под земљом налази преко 130 милиона тона литијума, значи Србији ће када Рио Тинто оде остати седам милијарди тона отровног отпада“.
Ђорђевић је објаснио да су у целом послу „нејасне гаранције у вези са заштитом животне средине“, те додао да компанија која врши истраживања „не улива поверење“:

 „Ради се о проблематичном мултинационалном концерну, са којим је влада Норвешке потпуно прекинула сарадњу због кршења еколошких стандарда. Рио Тинто је широм Африке и Азије под оптужбама за уништавање животне средине и за корупцију“.
Лидер покрета Ослобођење каже да кривца за негативне ефекте ископавања треба тражити пре свега у властима Србије:

„Овај цео пројекат је под плаштом тајности. Вучић распродаје наш чист ваздух, чисту земљу и шуме, чисте реке. Распродаје здравље наше деце. Не интересује га ни економија: руда ће бити у власништву стране корпорације и они ће је износити и профитирати. Вучићев режим интересује само корупција и пљачка, па цео овај дил треба посматрати у том кључу“.
„Вучић и његова похлепа су једини одговорни ако ускоро један од најлепших делова Србије постане депонија отровне јаловине“ закључује Ђорђевић и додаје да покрет Ослобођење „званично тражи мораторијум на овај, али и све сличне пројекте који наносе трајну штету животној средини и здрављу грађана Србије“.

Покрет Ослобођење пружиће подршку протесту у организацији удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“, у уторак 27. октобра у 11 часова, у селу Брезјак – где се налази представништво компаније „Рио Тинто“.