Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: Могуће грчко признавање Косова у Вучићевој режији, исто као Израел

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић оптужио је данас Александра Вучића да „спрема грчко признање тзв. Косова у сарадњи са западом“, наводећи да се то ради на исти начин као што је прошле године учињено са Израелом.

Он је подсетио да је приликом потписивања Вашингтонског споразума прошлог септембра, Вучић дао сагласност да се у документу који је потписала приштинска делегација нађе одредба о међусобном признању Израела и Косова. На основу тога, Израел је истог дана признао илегално отцепљену српску покрајину, док су амбасаде у Јерусалиму и Приштини отворене почетком ове године. 

Foto: Screenshot/YouTube

„Јасно показана попустљивост београдског режима, уз одсуство агилне дипломатије, довело је до нове иницијативе којој је циљ да разбије блок од пет ЕУ земаља које одолевају да признају независност Косова. Ово је директна последица и наставак Вашингтонског споразума“, истиче Ђорђевић.

Он објашњава да Александар Вучић „поново игра главну улогу у томе“ и да Грчка сигурно не би признала независност Косова „без сагласности Београда“, управо због, како каже, пријатељских историјских односа Србије и Грчке.

„Вучић то чини да би олакшао потписивање правно обавезујућег споразума којим ће практично Србија признати Косово, што је већ наговештено у тачки 15 Вашингтонског документа. Спрема терен да српском народу потури тај срамни акт, а то ће лакше урадити ако представи да смо остали без пријатеља и савезника“, наводи лидер покрета Ослобођење.

Из овог покрета указују на то да је по среди „прљави дил“ којим ће се кривица за признање „свалити на грчку државу и грчки народ“, свађајући нас са, како кажу, још једном братском земљом зарад „остварења Вучићевих личних интереса“.

„Он је то добио као задатак од својих западних ментора и то ће морати да испуни. Исто као што је Вашингтонски споразум потписао да би се додворио Трампу у кампањи, ово сада чини за Макрона, у чијем нон-пејперу се налазе ове идеје“, закључује Млађан Ђорђевић. 

Покрет Ослобођење званично је позвао „братску грчку државу и грчки народ“ да не учествују у „политичким игрицама мафијашког режима у Београду“ и да не признају „илегално проглашену косовску независност“.