Прочитај ми чланак

Ђорђевић: Измене Закона о референдуму доказ лоших намера СНС

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић коментарисао је данас измене Закона о референдуму и народној иницијативи, којима се укида обавеза изласка 50% бирача да би референдум био валидан. Ђорђевић је истакао бојазан да се иза промена крије намера власти да “на силу” усвоји одређене политике.

“То је показатељ лоших намера које СНС има за будућност Србије. Они добро знају да Срби не би прихватили брисање преамбуле из Устава или улазак у НАТО, зато ће покушати то да прогурају на мала врата”, каже лидер Ослобођења.

Ђорђевић је оценио да се ради о стварању механизма за “прекрајање већинске воље грађана”. Он објашњава да се новим изменама отвара могућност манипулације.

“СНС може да изведе милион гласача кроз уцене, претње, подмићивања и систем сигурних гласова и тако осигура да сваки предлог буде усвојен на референдуму”, додаје Ђорђевић.

Он је подсетио и да се најављује референдум у вези пројекта Рио Тинто, тј. Отварања рудника литијума у Подрињу, око којег постоје спорења због очекиваног екстремног загађења животне средине.

“На овај начин напредњаци могу да осигурају отварање рудника кроз намештени референдум”, упозорава председник Ослобођења и додаје да Србију слично очекује “и по питању Косова и Метохије, и по питању уласка у НАТО”.

“Србији је већ предочено да је преамбула Устава проблем и да ће морати да се мења, а за то је неопходан референдум. Новим законом отвара се простор да тај референдум прође упркос вољи грађана”, додаје он.

Ђорђевић закључује да је важно да народ на сваку “опасну иницијативу” реагује пре свега изласком на улице и грађанском непослушношћу, и тако, према његовим речима, спречи да таква питања “уопште дођу до биралишта”.