Прочитај ми чланак

Ђиласово писмо Веберу: Господине Вебер, да ли Ви знате у којој сте држави били

0

Председник Странке слободе и правде (ССП) и један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас упитао је, у отворем писму,председника групе Европске народне партије (ЕПП) у Европском парламенту (ЕП) Манфреда Вебера који је у оквиру делегације ЕП био у радној посети Србији, да ли је свестан у којој је држави био.

„Са огромном неверицом је велики део грађана Србије саслушао Ваше изјаве како делите вредности и идеје борбе за независне институције, владавину права и слободне медије са Александром Вучићем. Посебно јер сте Ви један од угледних лидера Европске народне партије који је из принципијелних и вредносних разлога гласао за суспензију Фидеса Виктора Орбана из ЕПП-а“, рекао је Ђилас, пренела је данас ССП.

„Зато је“, навео је Ђилас, „за многе била шокантна Ваша изјава, дата само три дана пошто је Александар Вучић рекао да једини независни дневни лист и један од три слободна недељника спремају његово убиство. Спремају убиство због једне фотографије и једне карикатуре које су објавили“.

„Да ли заиста делите вредности као што је борба за слободу медија са човеком који је изговорио тако нешто? Са човеком који је организовао најстрашнију могућу кампању против новинара и карикатуриста, против опозиције, кампању у коју су се укључили сви функционери владајуће партије, премијерка, министри… Кампању коју су спроводиле све комерцијалне телевизије са националном фреквенцијом и све дневне назови новине“, поручио је Ђилас.

Он је упитао Вебера да ли је свестан да је „та кампања и физички угрозила новинаре НИН-а и Данаса, али и све остале професионалне новинаре који још увек раде у Србији?“. „Па је л’ то представља идеју слободе медија за коју се Ви заједно за Вучићем залажете!“, упитао је Ђилас.

„Ја не могу да поверујем у тако нешто“, додао је.

„Говорили сте и о вредностима као што су људска права, независне институције и владавина права, док човек који је обавестио јавност о невероватној крађи у фабрици Крушик у коју је умешан врх СНС-а, два месеца седи у затвору и кућном притвору!“, напоменуо је Ђилас.

„Да ли заиста делите вредности са човеком који је направио државу у којој се убијају и пребијају политички противници, студенти, у којој се деца избацују из обданишта због политичке припадности родитеља, професорке остају без посла у школама јер неће да уђу у СНС, где се уговори о раду не продужавају ако не донесете још пет гласова за СНС…?“, упитао је Ђилас.

Ђилас је упитао Вебера „о каквом економском напретку и добром програму који ће спречити егзодус људи може да се говори, кад је у прошлој години Србију званично напустило преко 50.000 људи, а реално бар дупло толико?“.

„Такве изјаве су ругање свакоме ко је морао да оде, сваком оцу и мајци који су испратили своје дете, свакој баби и деди који ће своје унуке гледати преко скајпа или вајбера“, нагласио је Ђилас.

„Морам да Вас питам да ли сте Ви, господине Вебер, уопште свесни у којој и каквој сте држави били? Да ли знате да је за ту државу Европска комисија усвојила веома негативан извештај за претходну годину, да је тој земљи “Хуман ригхтс wатцх” укинуо статус слободне?“, упитао је Ђилас.

„Да ли сте, господине Вебер, свесни чињенице да је процес евроинтеграција замро јер не испуњавамо ништа ни по једном отвореном поглављу? Можда све информације добијате искључиво од господина Мекалистера, о чијим везама са Александром Вучићем и његовим окружењем, као и о садржају његових посета Београду, причају независни новинари. И тек ће причати..“, навео је Ђилас.

Ђилас је рекао да са нестрпљењем, као и велики број грађана Србије, очекује одговор на питања која му и јавно поставља.

„Јер ако Ви тврдите да су европске вредности ово што Александар Вучић ради, онда сам ја, борећи се за Србију у Европској унији, већ 30 година у озбиљној заблуди“, поручио је Ђилас у отвореном писму Веберу.