Прочитај ми чланак

ЂИЛАСОВО ПИСМО БУЈОШЕВИЋУ: Неће се заборавити шта радиш, одговараћеш!

0

Председник Странке Слободе и правде Драган Ђилас је данас у отвореном писму поручио генералном директору Радио-Телевизије Србије (РТС) Драгану Бујошевићу да греши кад мисли да ће сви заборативи да је он био део „злочиначког подухвата, ове гебелсовштине која влада српским медијима“, те ће Бујошевић „одговарати пред инстиутуцијама државе Србије“.

„Драган Бујошевић је испузао испод свог камена и отвореним писмом које је упутио доктгору Слободану Првановићу показао да између њега, Вучићевића, Митровића, Марића, Лађевића и осталих нема никакве разлике. Александар Вучић нам је свима нанео много зла, али за једну ствар морам да му лично захвалим: направио је систем у којем су се сви јасно показали“, написао је Ђилас.

Он је тиме реаговао на текст Бујошевића на РТС којим је дриректор одговорио на отворено писмо универзитетског професора Слободана Првановића који га је позвао да се повуче.

Ђилас је навео да не мисли само на новинаре, већ на све оне који су се „у нормалним временима представљали као пристојни, принципијелни и поштени, који су у друштву словили за људе од угледа, а који су показали да су спремни да продају и себе и душу зарад неке позиције или пара. Или да их их нико не би, како кажу, дирао“.

„Без Вучића, никад не бисмо схватили како су они мали људи с великим титулама и позицијама у друштву. И они би и даље били препрека промени система која је неопходна Србији, а коју ћемо спровести после рушења овог зла. За то што их је потпуно разоткрио и показао, јавно кажем: ‘Хвала Александру Вучићу!’ „, написао је Ђилас.

Како је рекао, Бујошевићев текст је „грозан напад на једног човека који нема никакву политичку амбицију“.

„Није је имао ни деветоог марта 1991, када је освануо на насловној страни Времена како за руку држи прву жртву Милошевићевог режима, осамнаестогодишњег Бранивоја Милиновића. Није имао ни кад је плагијат Синише Малог био тема, али је рекао свој став. То је урадио и сада. Каже Бујошевић како Првановић држи конференције за штампу против РТС-а, како прети лустрацијом већини запослених, како би он да РТС 24 сата извештава како је све у Србији пропало, да ће нас ова власт све побити…“, навео је Ђилас.

Он је Бујошевићу поручио да „нису десетине хиљада људи демонстриле против РТС-а, као што не држи Првановић конференције против РТС-а“.

„Демонстрирали су против тебе, Драгане Бујошевићу, против Ненад Стефановића, против Владимира Вулетића, Оливере Јовићевић… против оних којима си дао да уређују Дневник када си у документарну редакцију послао Обућину, Јанићијевић, Мијушковић, Јелића, Милића… Против вас су биле и демонстрације и конференције. Зато што сте укинули јавни сервис. Зато што годинама не може на РТС-у да се чује другачије мишљење, зато што немате ниједну дебатну емисију у коју би дошли људи од угледа“, навео је Ђилас.

Како је рекао, демонстрирају против њих зато што никада нису позвали економисте „попут Арсића, Шошкића, Зеца или Дане Поповић да говоре о економској ситауцији у Србији, Мајића или Бољевићеву да причају о правосуђу, људе попут архитекте Драгољуба Бакића, академика Душана Теодоровића, професорке Биљане Стојковић, глумца Ралета Миленковића, новинаре као што су Слободан Ступар, Јована Глигоријевић, Срђан Шкоро да кажу шта имају“.

„Не, ви зовете Крстиће, Радуне и Анђелковиће, али не зовете Александра Обрадовића да Србија чује његову верзију шта се дешава у Крушику и шта ради отац Небојше Стефановића. Не зна Србија ни за Вулина и тетку, не зна да министар рада не разликује гениталије од екстремитета, не зна да Небојша Стефановић има лажну диплому и докторат..“ рекао је Ђилас.

Како је написао, због тога Србија не зна да Влада новим законом „тера 40.000 људи који раде у ИТ сектору и праве 10 осто БДП-а да оду из земље“, да „Биљана Ивковић има плату од 186.000 динара, а да за лекаре нема више од 72.000 и да зато више немамо довољно педијатара и хирурга“, да Србија троши 130 милиона евра да изгради Мађарима пругу „која је нама потпуно непотребна“, да се ЕПС „пљачка тако што између остало плаћа за очитавање стријемера 38 милиона евра годишње…“

Ђилас је поновио да „не зна Србија ништа од овога, а не зна ни за још хиљаду таквих ствари“.

„Не зна јер се о томе ћути, али се зато се преноси све што говоре Вучић и његови следбеници, уживо се преносе његови лични економски програми, отварања по 15км аутопута са све на силу доведеним радницима, варедне и редовне конференције за штампу.. Укључује се и у ‘Дневник’ који траје пола сата и прича 45 минута. И лаже и лаже и лаже. И вређа. Људе назива олошем, криминалцима, друштвеним талогом..“, навео је Ђилас.

А тим људима, додао је Ђилас, Бујошевић и његови сарадници „бескичмењаци никада нису дали прилику да одговоре“.

„Е, за све то си ти крив Бујошевићу. Ти лично. Ти молиш Ненада Стефановића да у ‘Дневнику’ пусти твит Драгана Вучићевића јер ти је Вучић то тражио. Имаш кола, возача, путујеш о трошку ‘Звезде’ и спортских савеза на утакмице, снимаш мало серије и очекујеш да ће овако бити увек. Или бар док не одеш у пензију. А тамо, мислиш, нико те се неће сетити. Сви ће заборавити да си био део овог злочиначког подухвата, ове гебелсовштине која влада српским медијима и коју само РТС може да победи“, навео је Ђилас.

Он је поручио Бујошевићу да греши и нагласио: „Одговараћеш пред институцијама државе Србије за све што си урадио, укључујући и увреде које си изрекао на рачун Слободана Првановића и свих који су са њим петицију потписали“.

„И за крај: Не помињи Сашу Тијанића. За разлику од тебе њега нико није смео ни да помисли да назове и тражи да се нешто пусти или не пусти на РТС-у. У његово време су директно преношени митинзи опозиције, а опозицонари гостовали у другом ‘Дневнику’. Он је имао оно што ти никада имао ниси. Нити ћеш. Док је био жив ниси смео речју да га поменеш, па га ни мртвог не дирај. Знаш какав је био. Наћи ће начин да ти одговори, а шта ћеш онда Драгане Бујошевићу…“, упозорио је Ђилас у отвореном писму Бујошевићу.