Прочитај ми чланак

Ђилас: Српска опозиција уједињена у бојкоту избора

0

"Српска опозиција се ујединила и јединствена је у бојкоту. Ми не мислимо да је бојкот феноменална идеја, али ћемо кроз њега да покушамо да изборимо слободне и фер изборе", рекао је гостујући на "Н1" председник Странке слободе и правде Драган Ђилас.

У „Дану уживо“, прво се повела тема око изласка Удружења „1 од 5 милиона“ на изборе.

– Свако ко излази на ове такозване изборе, а да је потписао Споразум са народом, не може да изађе на изборе, а да не превари људе и грађане. Желим да кажем да сви они који иду на ове изборе, то раде само због себе. Неко да би остао, а неко да би постао посланик. Неко се нада нечему. Та пуна уста приче да то раде због Србије, једноставно не стоје – рекао је Ђилас.

Он је истакао да чланови Удружења „1 од 5 милиона“ треба да објасне грађанима своју одлуку.

– Годину дана су били део једне приче. Урадили су и добрих ствари, било је ту и погрешних потеза, а ово сада је потпуно супротно свему што су радили до сада. То што је неколико њих одлучило да изађе на изборе, не бих придавао томе значаја.

Председник ССП-а је додао да је имао боље мишљење о тим људима, јер су се виђали на шетњама и договарали, те да је ова одлука и за њега изненађење.

– Видим сад и неке прозивке на рачун мене, Сергеја Трифуновића и да им је Сергеј већ одговорио на свој начин. Није се сачекало да сви потписници Споразума одлуче о изласку на изборе, већ нешто овако ураде. Мене као човека то погађа и разочарава. Ова опозиција је таква каква је. Да смо најбољи на свету, нисмо. Правимо грешке. Тонемо, падамо, устајемо… Али оваква опозиција је принципијелнија и држи до речи више него неки људи од 20 и кусур година. Како смо дошли до тога? Мислим да је добра ствар што неки политичари стоје иза нечега што су потписали. Да видимо како смо дошли до тога да је лаж најнормалнија ствар? Како смо дошли до тога да ја причам да смо нешто потписали, а неко прича да то нема везе? Како смо дошли до тога да је нормално да људи лажу и да није битно шта је ко потписао?

Такође је нагласио да је нејасно због чега неко прича о протестима и условљава излазак на изборе због одређених странака које немају превелику подршку, а да то после седам дана не важи.

– И онда нема више протеста. Па, онда опозиција је најгора. Знате, када са неким нешто радите, па кад завршите посао и почнете да га пљујете, то говори и о вама. Ја то нећу. Из „1 од 5 милиона“ су урадили неке сјајне ствари, као она са Ректоратом. Сам покрет је велика ствар и нико нема право да изађе на изборе под тим именом. Ту бих ставио тачку. Они ће са тиме наставити да живе и расту, па ће једног дана схватити шта су урадили.

Ђилас је истакао да је помагао протесте од првог дана, да је СЗС плаћао камион, радио логистику, али да се нико није мешао у оно шта покрет ради. Како каже, због тога је и ишао у Брисел, да покаже и каже како је српска опозиција јединствена у ставу да не иде на изборе.

– Да ли ће неке мале странке покушати да доживе пет минута славе, то је небитно. Све релевантне организације неће учествовати на изборима и то је велика ствар. Велика је ствар што ми Вучића побеђујемо у свакој ствари у којој се питамо. Да ли је то одлука да бојкотујемо парламент, да ли је то протест, да ли је то бојкот избора… То је велика ствар. Зато сам у Бриселу питао да ли знају где живимо и да би требало да размисле због чега све релевантне организације бојкотују изборе.

Управо на тему „где живимо“, он је дао за пример извесног Зорана Савића.

– Ми можемо у граду да сретнемо Зорана Савића. Читао сам данас у НИН-у, а Мариника Тепић ми је објаснила ко је он. То је човек који је био код Председништва, када је био митинг, као неформално обезбеђење председника. Мариника ми је показала да је то човек који је у теретани пуцао у човека, погодио га у ногу и метак му окрзнуо главу. Прво је ухапшен, оптужен за покушај убиства, па је пребачен поступак за лакше телесне повреде, па је потом склопио договор са Тужилаштвом и сада шета слободан. Шта је то када људи који пуцају у друге људе буду ослобођени? Шта ћемо са пребијеним студентима, разбијеном главом Борка Стефановића?

Када је у питању наставак протеста, председник ССП је имао јасан став по том питању, јер себе сматра „човеком једним од пет милиона“.

– Ја сам ишао и са децом, њиховом масјком и са пријатељима и са мојом мајком. У суботу имамо скуп на којем ће бити представници свих странака које су прогласиле бојкот. После тога ћемо ићи у шетњу. Видим жељу у јавности да се наставе протести. Ако се буде наставило, наставиће се као протест иза којег ће стати цела опозиција. Ако има грађана који желе са нама то да наставе, наравно да ћемо наставити. Али наглашавам – немојте нападати оне са којима сте до јуче седели заједно. Није то лепо. Не иде то тако, децо. Огроман број људи је био на протесту годишњице Оливера Ивановића, 13. априла се окупило око 40.000, 50.000 људи. Никоме није фалила длака са главе. То је успех. Ми хоћемо да свако добије информацију и да бира на основу информације. Нећемо да људи буду пребијани, застрашивани и уцењивани. Хоћемо да људи престану да шапућу, да не може нико ничије дете да избаци из вртића, јер је тата написао нешто на Фејсбуку. Да не морају људи да ботују на интернету да би примили плату.

Због тога, како каже, покушава Западу да представи проблеме у земљи.

– Вучић покушава да направи да када ми причамо са људима на Западу, ми причамо најгоре о нашој земљи, а када он то ради, то је патриотизам. Не, ми идемо да причамо најлепше о нашој земљи, а да изнесемо и грешке са сваке стране. Српска опозиција се ујединила и јединствена је у бојкоту. Ми не мислимо да је бојкот феноменална идеја, али ћемо кроз њега да покушамо да изборимо слободне и фер изборе.

Још је је додао да сан о Европској унији Србија сања 30 година, и да је већ постао полако увредљив.

– Вређа нас да и даље само сањамо. Ми верујемо да је Европа део којем Србија припада. Мене убије када на аеродрому деле људе из Европе и остале. Али ми смо Европа, ми ту живимо. Хоћемо наше посланике у Парламенту Европе. Вучић има подршку доброг дела Европе због тога што је спреман да потпише Косово у УН. Ако то потпише имаће њихову подршку, ако не, промениће се политика према њему – истакао је Ђилас, додавши да Вучић само декларативно води политику ЕУ, не и суштинскии, те да би Запад требало да промени политику према њему.

За крај, Ђилас је истакао да у Савезу за Србију имају договор да више не реагују на одлуке странака и појединаца по питању изласка на изборе.

– Тај ко изађе је у договору са власти. Нећемо реаговати на то. Народу је мука од свађа. Ми ћемо људима да објаснимо како може да им буде боље, како да лекари могу да имају 1.000, а професори 700 евра. Да деца расту у култури – закључио је Ђилас.