Прочитај ми чланак

Ђилас после састанка са Ескобаром: Независно КиМ за нас није опција, помирење – да

0

Нисмо дошли по подршку, дошли смо да са представницима највеће светске силе разговарамо и изнесемо ставове о свему што се дешава у Србији - изјавио је за Глас Америке Драган Ђилас, лидер опозиционе Странке слободе и правде (ССП), који се у Стејт департменту састао са Габријелом Ескобаром, специјалним представником САД за Западни Балкан.

Ђилас каже да је на грађанима Србије да мењају власт у својој земљи, али да ССП од земаља које се залажу за демократију очекује да подрже – како се изразио – „европске стандарде“.

У разговору за Глас Америке није желео да потврди да његова странка излази на изборе 2022, нити ко је могући кандидат опозиционог блока коме припада ССП, али је изразио оптимизам да ће опозиција победити на локалним изборима у Београду, као и да би добар кандидат опозиције могао чак да победи председника Александра Вучића.

Глас Америке: Специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар добро познаје ситуацију у Србији пошто је претходно био други човек америчке амбасаде у Београду. Шта сте ново могли да му пренесете и шта је он рекао вама? Да ли сматрате да сте добили подршку?

Ђилас: Нисмо ми дошли по подршку. Ми смо дошли да са представницима највеће светске силе разговарамо и изнесемо наше ставове о свему што се дешава. Ја водим странку која је пре две година званично усвојила своју декларацију, заложила се за помирење у целом региону. Ми верујемо да без помирења српског, бошњачког и хрватског народа нема напретка, да политичари који се ту смењују већ колико година, у ствари само користе све те националне тензије које постоје већ вековима да на том таласу јашу да би побеђивали. Он је, наравно, изнео неке своје ставове, односно ставове земље коју представља. Видећемо, ми имамо сада промене у америчкој амбасади. У Београд долази нови амбасадор, претходни иде после свега две године, имали смо доста примедби на то како је господин Годфри радио свој посао и превише подршке, ако уопште постоји могућност да се мери подршка, подршке режиму Александра Вучића. Не очекујемо ми подршку од било кога у свету да мења власт у Србији. То је на нама, на грађанима Србије. Ми од оних земаља које се залажу за демократију очекујемо да помогну да се неки стандарди – које ми често називамо европским стандардима – примене и у Србији. А онда је на грађанима Србије да одлуче ко ће их водити, ко ће их представљати, коме ће на неки начин у руке поверити своју будућност.

Глас Америке: На основу данашњег састанка и промена које Бајденова администрација уводи, што шаље искусне дипломате на Балкан, као што је Кристофер Хил… како ви тумачите те потезе? Да ли очекујете можда неки чвршћи амерички став према српској влади? Да ли мислите да ће бити неких промена?

Ђилас: Верујем да ће промена бити. Да нема жеље за променама не би се ни мењало ништа у свему томе. Људи у Србији мало не гледају ту ширу слику. Гледају да се само код нас појављује нови амбасадор, али то је у целом региону. Сједињене Државе су одлучиле да мало подигну ниво људи који долазе, јер господин Хил је већ био у региону и човек има 69 година, и очигледно то што је он прихватио и што је администрација одлучила да га пошаље у Србију – није без разлога.​

Глас Америке: Да се окренемо следећој години и изборима који долазе, чека се ваша одлука о изласку на изборе, београдске, председничке, парламентарне… рекли сте да ћете до краја октобра да објавите одлуку, још нисте.

Ђилас: Ако донесемо одлуку да учествујемо у изборима у Србији, ја сам сигуран да ћемо победити на изборима у Београду и да ће резултати на парламентарним изборима бити много другачији него што многи данас и у Србији и свету мисле да ће бити, и сигуран сам да прави кандидат има шансе да победи Александра Вучића на председничким изборима.

Глас Америке: Зашто онда оклевате, зашто не излазите са одлуком?

Ђилас: Зато што та одлука нијие уопште лака, она мора да прође кроз све станачке организације које желе да буду заједно на тој листи, а то су у овом тренутку Демократска странка (ДС), Народна странка (НС), Покрет слободних грађана (ПСГ), Покрет за преокрет Странка слободе и правде… морамо се договорити са неким нестраначким личностима за које бих ја заиста волео и сматрам неопходним да буду на тој листи, покажу то јединство. Таква листа данас у Србији може да пређе трећину гласова, данас, на пет месеци пред изборе, шта ће бити у следећих пет месеци – видећемо.

Глас Америке: Мариника Тепић делује као кандидат, ове недеље се помиње Здравко Понош из НС, у ком смеру иду ваша размишљања? Можете ли да ми дате име?

Ђилас: Мариника је више пута рекла да не жели у овом тренутку да буде кандидат за председника и ја ту одлуку подржавам. Не лицитирамо са именима у овом тренутку. Неки кажу да је боље да буде нестраначка личност, слажем се ако таквог имамо, али мислим да није суштински важно, мислим да је важно да та особа може да суштински симболизује јединство, и када га сутра видим у Вашингтону или Москви лии Пекингу, Берлину или Паризу да будем поносан што је то мој председник. За таквом особом трагамо, мислим да смо близу да такву особу нађемо, и бићемо у прилици да врло брзо то саопштимо грађанима Србије.

Глас Америке: У скупштини Србије сте били тема још једном, као и Здравко Понош, говорило се у негативним конотацијама о вама. Навикли сте на то, да ли сте у Вашингтону говорили о својој личној безбедности и кампањама које се воде против вас у Србији.

Ђилас: О томе никад не говорим, посебно не желим да говорим о томе у иностранству. Ја критикујем оно што у земљи није добро, увек тражим од наших саговорника у иностранству да не доносе одлуке које се тичу Србије тако што гледају ко Србију у том тренутку води. Ми смо једном због Слободана Милошевића платили страшну цену и као народ и држава, зато што је цео свет желећи њега да казни и оно што је он погрешно радио, нама уводио санкције. На крају смо дошли до тога да смо бомбардовани, да су животи изгубљени у ратовима и бомбардовању, штета огромна, зато што један такав човек у том тренутку водио нашу земљу. Ја када криткујем Александра Вучића критикујем за конкретне ствари, али не желим да критикујем своју земљу. Значи увек, увек правим ту велику разлику и мислим да на овим састанцима и у Вашингтону и другим састанцима по Европи људи са којима сам ја причао праве разлику између тога шта је држава, а шта су они који воде државу, мислим да је то страшно важно.

Не говорим никад о својој безбедности. Људи који живе у Србији знају како изгледа мој дан, знају да имам 321 насловну страну од 365 дана, да сам сатима на тим телевизијама. Данас сам господину Ескобару, ето то могу да кажем, рекао да је Вучић сатима на телевизији, али сам и ја, с тим што је о мени све негативно, а о њему све позитивно. Међутим, мислим да то није суштина. Суштина је да направимо земљу у којој свако може да слободно изнесе свој став, а неће завршити на насловним странама као криминалац, педофил, или не знам већ шта.

Не чуди ме да је сада господин Понош тема, чим се појавило неко име – одмах крећу напади. Могу да вам кажем да сам са Здравком Поношем сарађивао једино у време Савеза за Србију, нисам док је он био начелник генералштаба пошто сам ја био градоначелник Београда и нисам имао основа за сарадњу. Могу да кажем да уме да буде мало тежак у неким разговорима и мало тврд, али је частан човек и спреман да увек изнад личног и страначког стави неки општи интерес, тако да и у оним стварима у којима се нисмо слагали смо успевали да нађемо начин како да заједно, у оквиру Савеза делујемо и радимо. Мислим да су такви људи, и не само он него такви људи, који су спремни да интерес Србије ставе изнад личног интереса – потребни српској политици.

Глас Америке: Дакле можемо да потврдимо да је Здравко Понош једно од имена која се разматрају?

Ђилас: Не могу да потврдим ниједно име, јер стварно у овом тренутку још нисмо дошли до тога. Разговарајући са људима који су и из неког дела нестраначког миљеа, причајући ко би могли да буду кандидати, дошли смо до разних имена, али ћемо на крају до тог коначног имена доћи на основу истраживања и процена ко је особа која има највеће шансе да на тим изборима победи. Наћи кандидата у време када сваки човек који би се тога прихватио ће проћи на исти начин као Здравко у три дана од кад је неки медиј објавио његово име – није тако лако.

Глас Америке: Код бирача опозиције и анкете показују ниво апатије и недостатак оптимизма, док су гласачи Српске напредне странке мотивисани и задовољни радом владе. Да ли видите и кривицу опозиције којој припадате за такво расположење бирача?

Ђилас: Да ли има одговорности опозиције – наравно да има, али мислим да грађани могу да виде ко у опозицји више ради или боље ради, ко је искренији и пожртвованији. Имате Демостат, анкете које радимо показују оно што јесте чињеница, да је друга најјача странка ССП којој ја председавам, имам сјајне људе око себе и захваљујући томе смо ту где јесмо. Има још опозиционих странака у Србији које су на прагу тог цензуса и постоји велика синергија када се ми окупимо. Кад идем по Србији, заиста се ситуација променила у односу на пре две године. Људи су данас много слободнији, много више прилазе, много већу подршку осећамо на сваком кораку, стотине људи се учлањује у нашу странку сваке недеље. Данас је то храброст, бити члан ССП, можете само проблеме због тога да имате. И кад све то погледате, ја сам заиста велики оптимиста.

Глас Америке: За Сједињене Државе, један од приоритета на Балкану је нормализација односа Србије и Косова. Вашингтон годинама разговара са председником Вучићем о томе. Каква је ваша платформа? Шта ви можете да понудите српским бирачима другачије од Вучића у односу на Косово и да ли сте о Косову разговарали са Ескобаром?

Ђилас: Прво да се смање лажи или да се укину. Грађани Србије слушају већ 10 година о томе да водимо 5:0 против Косова, да сутра можемо да уђемо са нашом војском на Косово да то решимо. Имате људе који су криминалци, заиста су криминалци, оптужени са разних страна, осумњичени, који формирају своју листу на Косову и онда узимају 99 одсто српских гласова и седе у Влади Косова. Сваки други дан се појављују нове тензије, људи се плаше неког новог рата. Ми можемо да понудимо да ништа од тога неће бити тако. Ми смо се пре две године заложили за помирење. Пре две године смо причали о томе да су могући слобода кретања и људима са Косова и из централне Србије. Нико нас није слушао, па смо дошли до овог сукоба око таблица, око тих неких ствари које нису суштина. Око нечега не можемо да се договоримо. Значи косовски Албанци хоће да буду независна држава, ми сматрамо да је то део територије државе Србије. Добро, око тога не можемо да се договоримо, али можемо да се договоримо око неких других ствари да мало људи почну боље да живе.