Прочитај ми чланак

Ђилас одржао час лекције Вучићу из математике и економије! (ВИДЕО)

0

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, објаснио је на практичном примеру, шта значи повећање бруто домаћег производа, те како "највеће повећање у Европи" како га назива Александар Вучић, заиста утиче на побољшање квалитета живота.

– Већ годинама слушамо причу Александра Вучића, људи из његове Владе, како Србија највише напредује у Европи, како растемо, како наш бруто домаћи производ расте по највећој стопи. Наравно да то није тачно и наравно да то не значи да ми боље живимо – рекао је Ђилас.

– Свака земља има свој БДП, наравно да је Немачка једна велика земља, са огромним бруто домаћим производом. Када поделите у односу на број становника добијете по једном човеку и тако поредите две земље и стандард живота људи у те две земље. Однос Немачке и Србије је отприлике 1:8. Значи осам пута више по једном човеку је БДП него у Србији. Шта то значи? То значи ако је у Србији 10, у Немачкој је 80. И на ово иде процентна рачуница. Српски бруто домаћи производ је за седам година порастао 18,15 одсто. У исто време, Немачки је порастао 11,68 одсто.

Он је потом истакао да, овако гледајући, чини се да Србија напредује боље од других.

– Ви сад кад погледате, кажете: Па, да, Србија и грађанин Србије је сваке године богатији у односу на Немачку и Немца. И ми ћемо га достићи, јер ово јесте веће. Међутим, ово је процентни рачун и гледа се шта је основица. Можда је Александар Вучић велики правник, завршио је Правни факултет, али очигледно му математика није јача страна, ни процентни рачун. Можда није био на тим часовима у школи.

Ђилас је потом појаснио због чега је оваква рачуница само привид побољшања.

– Јер 18,15 у односу на 10 је повећање на сваког грађанина Србије од 1,8. А 11,62 у односу на 80 је повећање за сваког грађанина Немачке је негде на нивоу 9,3 (9,4). Видите да је 1,8 много мањи од 9,3. Кад саберете и заокружите, ми смо порасли са 10, на 12, а Немци са 80, заокружићемо на 90. Сваке године је та разлика све већа и већа уместо да се смањује. Тако већ седам година. Тако ће се и наставити следеће године – закључио је председник Странке слободе и Правде.