Прочитај ми чланак

Ђилас о пљачки Вучића? СРБ дала 100 милиона евра, испарило 2.500 респиратора ВИДЕО

0

"Као једна од основних ствари за које се залажемо јесте да буџет области културе, који је данас мањи од један посто, буде на ниво четири посто. Ми ћемо сутра економски да обновимо ову земљу, али је суштина како ћемо да вратимо вредности овој земљи. То ће урадити људи из културе и образовања", рекао је данас председник Странке слободе и правде, Драган Ђилас.

– Као градоначелник сам правио грешке, једна од највећих ми је што се нисам више бавио културом. Не волим да радим ствари о којима не знам довољно и онда сам то препустио људима који су знали више о томе. Черчил је имао дилему 40-их година када су предложили да паре из културе оду у буџет за војску, он је рекао „ако укинемо културу, шта ћемо да бранимо?“. Морам да признам да 2008. нисам размишљао на тај начин и да то јесте моја грешка. У међувремену сам схватио колики је значај културе и једна од основних ствари за које се залажемо јесте да буџет области културе, који је данас мањи од један посто, буде на ниво 4 посто. Ми ћемо сутра економски да обновимо ову земљу, али је суштина како ћемо да вратимо вредности овој земљи. То ће урадити људи из културе и образовања – рекао је Ђилас додавши да не може да се догоди да њих заборавимо.

– У нашим мерама рекли смо да плата иде свима за три месеца, у односу од минималца до 60.000 од зависности од прихода које су имали. Та мера ради у Британији, Хрватској, целој Европи. Наша држава је рекла минималац од јуна и то за оне који су стално запослени, ови други су избрисани са списка, не постоје. То смо критиковали, на то смо указивали – казао је Ђилас.

– Од првог дана смо говорили „прво заштите медицинске сестре, техничаре, лекаре. Људи долазе у домове здравља, болнице. Нисте нас слушали и није тачно да су у свакој земљи највише заражени лекари. Само у Србији је било преко 10 посто заражених радника, јер их нисте су се сачували. Где год да су се грађани сами бранили од вируса они су се у 99 посто случаја одбранили. Тамо где је држава требала да брани – домови здравља, болнице, геронтоцентри тамо је највеће жариште. То показује да сте ви неспособни – казао је председник ССП.

„Кина у недељу, Шведска у понедељак“

– Док нам објашњавате да корона пролази, доносите одлуку да затворите људе на 83 сата, је л’ ви схватате колико је то бесмислено? Колко је бесмислено да не могу са својом децом да прошетам улицама Врачара, али дан после, у понедељак могу да седнем у кафић где ће бити неки непознати људи око мене. Комбинација Кине у недељу, а онда Шведске у понедељак. Морате да имате модел за који сте се одлучили – рекао је Ђилас.

Он је истакао да због свега тога јединствена опозиција протестује сутра у 18 часова на степеницама Народне скупштине.

– То је протест против лудила које нам се дешава и против чудних мера где нико ништа не може да разуме. Сви страни медији пишу о томе да имамо најригидније мере у Европи. Немојте да од Србије за викенд правимо највећи затвор у Европи – казао је председник ССП-а.

– Држава Србија је платила 4.000 респиратора, испоручено нам је 1.500, а да ће од ове разлике да нам се врате паре. Ко је донео одлуку да ми купимо 4.000 респиратора? То су огромне паре. Преко УНИЦЕФА сам донирао четири и један је коштао 25.000 долара. Преко 100 милиона евра је плаћено за то. Како је то плаћено, ко је то платио? Како ће нама да се врате те паре, кад ће да се врати – пита се он.