Прочитај ми чланак

Ђилас: Доводе људе из РС да прекрајају вољу оних који живе у Београду

0

"Дали смо врло јасне доказе да се доводе људи из Републике Српске како би добили не држављанство, јер на то имају права, већ пребивалиште у Београду, како би утицали и прекрајали вољу оних људи који стварно живе у Београду", казао је лидер ССП Драган Ђилас.

Он је за Н1 додаје да је „власт све изокренула да бисмо сада причали о томе ко кога воли или мрзи, а не о великом проблему који је директно крађа избора“.

Ђилас је у претходних неколико дана објавио два видео снимка на којима је, како тврди, приказана шема пријављивања нових „становника“ Београда.

На снимку који је направљен 3. фебруара, објашњено је на који начин је организовано издавање држављанства и места пребивалишта за људе који нису из Београда, као и како се координише читавим процесом.

Истовремено, снимљен је и дијалог са једним од координатора, који је, према сопственом признању, задужен да обави тај посао и преузме уплатнице.

Ђилас је објавио први снимак 1. фебруара на основу кога је тврдио да владајућа странка “увози” сигурне гласове из Републике Српске.

На снимку који је објавио председник ССП, наводи се да је једини услов за добијање држављанства Србије, за људе који су се крајем претходног и почетком овог месеца појавили у полицијским станицама широм Србије, је да гласају за СНС.

“Људи се комбијима довозе у полицијске станице широм Србије, а највише у Београду“, наводе из те странке. На питање одакле су, грађани одговарају да су „преко границе, из Сарајева, Бијељине, из Босне“. Како су навели из ССП-а, свака група има списак и свог координатора.

После претходног објављивања снимка, реаговала је председница Владе Ана Брнабић рекавши да је то срамота и доказ шта Драган Ђилас мисли о народу из Републике Српске. Лидер ССП је одговорио да није вређао грађане Републике Српске јер је и сам пореклом из тих крајева, већ да је показао и да ће наставити да показује шта власт ради.

Раша Недељков из организација ЦРТА каже за Н1 да снимке, за које Странка слободе и правде (ССП) тврди да су „шема пријављивања нових ‘становника’ Београда ради гласања на предстојећим изборима“, гледа као „многе друге ситуације које буде сумњу“. „И који за последицу имају то да грађани губе поверење у институције. Институције у оваквим ситуацијама не реагују или реагују лоше, гледају на то политички. А такве ствари узнемиравају јавност“, изјавио је Недељков.