Прочитај ми чланак

ЂАВОЉИ АДВОКАТ: Ђука „човек за све послове“

0

Пекар, лекар, апотекар, колар, столар... Могао сам бити ја, било шта - певао је Бора Ђорђевић у свом чувеном хиту. Но, што се тиче Владимира Ђукановића, познатијег као Ђука Молер, он је за разлику од Боре остварио своје снове, захваљујући Александру Вучићу, те постао и посланик, председник Одбора за правосуђе, члан Високог савета судства, члан Државног већа тужилаца, а успут је и адвокат, новинар, водитељ, молер, певач у слободно време... Нема области у коју се не разуме или се устручава да предочи своје стручно мишљење. Рекло би се "особа опште праксе", "човек за све послове". Једном речју - мултипрактик. Зато је његов главни задатак да "прекречи" све афере и криминалне активности режима.

Можете ли да замислите да члан америчког Конгреса који се бави адвокатуром брани на суду, рецимо, Харвија Вајнстајна, оптуженог за силовања и сексуална напаствовања? Можете ли да замислите било ког члана парламента у свету, а да не долази из аутократске земље, да јавно брани оптуженог за производњу и стављање у промет опојних дрога?

FOTO: Printscreen

У Србији „златног доба“ Александра Вучића и СНС, наравно, такве ствари су могуће и представљају се јавности као сасвим нормалне и природне, као да се подразумевају саме по себи.

Тако Ђука Молер са својих бројних државних функција које обнаша, брани Предрага Колувију, првооптуженог у афери „Јовањица“, везаној за узгој марихуане на највећој плантажи такве врсте у Европи, али и Андреја Вучића, чије име се, такође, помиње у читавом случају.

И док полиција хапси особе код којих пронађе један џоинт, а судови их осуђују на вишегодишње затворске казне, проналазак око 649,4 килограма осушене марихуане, али и 65.581 стабљика канабиса на поменутој плантажи, није довољан за Ђуку Молера да Колувију означи кривим.

Штавише, управо онако како се сви који се нађу у таквој ситуацији бране, да им је све то подметнуто, тако је и Ђуки главна теза одбране да је његовом штићенику све намештено у циљу рушења Александра Вучића.

Користећи се својим положајем, Ђука, који се налази у класичном сукобу интереса, јер са својих многобројних функција може директно да утиче на ток и исход процеса, води бесомучну кампању у медијима у корист свог клијента, чиме врши притисак на правосудне органе.

Као најновији пример у прилог изреченог, јесте и бизарни интервју са Колувијом у којем Ђука једним ударцем брани и Колувију и Андреја Вучића, а уједно се обрачунава са Небојшом Стефановићем. Као најновији аргумент у њиховој одбрани, смишљена је прича како је Стефановић понудио Колувији слободу у замену да оптужи Андреја.

Све то јавност треба да прогута као гуска кукуруз, како би се створио утисак да се ствара завера против Александра Вучића. А ко је погоднији за тако нешто од Ђуке, највернијег поданика напредњачког вожда, спремног на све да одбрани лик и дело свог господара. И што је све више награђиван новим функцијама, то Ђука све горљивије прикрива спрегу власти и криминала.