Прочитај ми чланак

Адвокат: Свесно слуђују народ, како је могуће да нису нашли доказе и трагове Данке

0

Адвокат Владимир Терзић навео је осам, по његовом мишљењу, кључних пропуста полиције током десетодневне потраге за несталом девојчицом Данком Илић, за коју је јуче потврђено да је убијена.

Терзић наводи да је полиција одмах имала информацију колико возила је ушло у Бањско поље, и која су то возила, те да је прва радња требало да буде контрола два возила која су изашла из насеља, пре него што је полиција блокирала место, а онда и свих других.

– Форензички преглед СВИХ возила је јефтинији од ангажовања стотина волонтера и полицајаца, технике, посебно хеликоптера, навео је Терзић на свом X налогу.

Додао је да годинама слушамо о супермоћима полиграфа, а сада, баш када је била погодна ситуација да се полиграф докаже, то је лоше урађено јер су осумњичени полиграфски испитани, а полиција није извела прави закључак.

Као неверевотан пропуст оценио је и то што је достављање анализе крви са возила осумњичених уследило тек после неколико дана.

– Излазак у јавност са тврдњом да ће осумњичени одговарати за тешко убиство – преурањен, јер у овом тренутку немају доказе да је дете преживело саобраћану несрећу, те да је лишено живота бацањем на депонију, указао је Терзић.

Он је додао да надлежни “свесно слуђују лаике за право, не објашњавајући стварне могућности правосуђа да донесе пресуду у конкретном случају”.

– Само један извршилац може одговарати за смртну саобраћајку (да ли се може доказати алкохолисаност возача – вероватно не), аспект кривичног дела непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној незгоди у овом тренутку нејасан… или, можда, (за сувозача) кривично дело помоћ учиниоцу после извршеног кривичног дела – навео је Терзић.

Он је нагласио да не жели да верује да су све ово решили још пре неколико дана, а онда пустили да се агонија растегне на 10 дана.

Подсетимо, двогодишња девојчица Данка Илић је убијена. Након 10 дана потраге и детаљних провера свих трагова и информација, полиција је ухапсила два 50-годишња мушкарца из Бора, осумњичена за убиство. Они су аутомобилом ударили девојчицу, а након тога се договорили да тело детета баце. Ухапшени су признали злочин и навели да је тело девојчице на депонији.