Прочитај ми чланак

ДФ био спреман да одустане од места премијера:И даље без договора о новој влади ЦГ

0

Представници партија парламентарне већине од 30. августа 2020. године ни данас нијесу успјели да се договоре о избору мандатара за формирању нове владе и о саставу новог скупштинског руководства. Како је рекао један од лидера ДФ-а Андрија Мандић, исцрпљене су све могућности за постизање договора у овом саставу.

„То значи да ћу позвати на састанак предсједнике свих странака који нијесу били на састанку данас“ казао је Мандић.


Прецизирао је да ће до тог састанка доћи прије четвртка.

Он је појаснио да је ДФ кандидовао њега за мандатара, УРА је предложила Дритана Абазовића а Демократска Црна Гора је саслушала предлоге и одређивала се о томе.

„Желећи да деблокирамо разговоре, саопштили смо колегама да смо спремни да одустанемо од мјеста премијера, од те кандидатуре али да дођемо до договора и да наставимо посао који су нам грађани задали 30. августа. Но, и поред тога, договора није било. Предложен је од стране предсједника Праве Црне Горе да премијер буде Миодраг Лекић али они који су предложили свог кандидата то су одбили“, нагласио је Мандић.

Он је навео да постоји воља да се постигне договор и да се формира власт, али очито да нема компромиса по питању избора конкретног кандидата.

„ДФ и поред двотрећинске подршке парламентарне већине за његовог кандидата, био је спреман да одустане од свог кандидата и приложи и тај допринос, али ево, ни то није било довољно“, навео је Мандић.

Он је рекао да је ДФ показао највећу ширину.

„А без ширине нема договора. А видим по свим учесницима састанка да постоји воља да се договоримо, али као да недостаје да се прескочи та једна степеница да би дошли до договора“, рекао је Мандић.

Навео је да има осјећај да ће до договора доћи.

Предсједник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић рекао је да се могу договорити, ако се свако од учесника одрекне од ултиматутима.

„Све да нема примједби на рачун Абазовића, а има их, рекао сам и то на састанку, тешко да може очекивати да га подржимо ако не дође међу нас, затражи мандат и то образложи. Позивам и њега, а и предсједника Демократске Црне Горе Алексу Бечића да дођу, иако Бечић није кандидат али ја са радошћу чекам тај састанак предсједника партија“, нагласио је Даниловић.

Како каже, нема ту уцјењивања.

„Позивам их да дођу и да се за два сата договоримо“, истакао је Даниловић.

Посланик Демократске Црне Горе Драган Краповић рекао је да је благо разочаран данашњим састанком. Он је подсјетио да су се Демократе одрекле мјеста предсједника владе и предсједника парламента, у корист народа и у циљу омогућавања компромиса.

Стара парламентарна већина већ је имала три састанка.

Раније је усаглашено да партије доставе и предлоге када су у питању именовања на кључне позиције.
Циљеви и програмски принципи нове владе већ су дефинисани.

Црну Гору очекује ребаланс буџета, економски тешка јесен, могућа криза енергената и несташице, па се поставља питање колико Влада у такозваном техничком мандату има капацитета да ублажи кризу.

Посланици црногорског парламента су 20. августа изгласали неповјерење Влади Дритана Абазовића, што значи да ће Црна Гора за нешто више од двије године трећи пут промијенити извршну власт. До тада, Абазовићева Влада радиће у техничком мандату.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!