Прочитај ми чланак

Дежер: Када се све што је неопходно уради, Србија ће добити зелено светло

0

Vensan-Dezer-610

(Блиц)
Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер изјавио је данас да је веома важно да се преговори ЕУ и Србије отворе, али да у том правцу има још доста тога да се уради, истакавши да разуме и премијера Србије Ивицу Дачића и владу који очекују да Србија добије датум у јуну.

Дежер је коментаришући реакцију премијера Дачића да Србију не интересује никакво зелено светло већ добијање датума, рекао да разуме да премијер и цела влада очекују да се донесе одлука о датуму.

„Ово је оно што су директно Кетрин Ештон и Европска комисија предложили, тако да се надам да ћемо преговоре отворити. И онда ће даље ствари следити и то ће бити одлучено када се сви окупимо за једним столом. Међутим, има доста корака које треба предузети“, рекао је Дежер у насељу Велики Мокри Луг код Београда.

Када се све што је неопходно уради, како је додао, Србија ће добити зелено светло.

Дежер је прецизирао и да би Србија добила датум мора још низ корака да се уради, а један од њих је да се формирају преговарачки тимови.

Према његовим речима, одлука о датуму о отварању преговора пратиће препоруку Европске комисије.

Премијер Србије поручио је јуче да за Србију није прихватљиво да 28. јуна не добије датум за почетак преговора, већ само „зелено светло“ и да то може да угрози примену бриселског споразума.

„То зелено светло – нисмо ми саобраћајци. Интересује нас позитивна одлука Савета ЕУ, ако то не добијемо мислим да смо преварени“, рекао је Дачић у Палати Србија.

Дежер је у Великом Мокром Лугу присуствовао уручивању кључева корисницима станова објекта за социјално и приступачно становање.