Прочитај ми чланак

Deutsche Welle: Плагијат или научни рад др Стефановића?

0

nebojsa-stefanovic-1

Научни радови ретко изазивају пажњу јавности – осим када искрсну тешке оптужбе да је реч о плагијату, као у случају докторске дисертације коју је потписао министар унутрашњих послова Србије др Небојша Стефановић.

Доцент на Универзитету у Нотингему др Угљеша Грушић, ванредни професор на Универзитету Источни Лондон др Бранислав Радељић и докторант на Лондонској школи економије и политичких наука Слободан Томић у тексту објављеном на интернет-порталу „Пешчаник“ наводе да докторат министра Стефановића обилује плагијатима – како дословно копираним, без одговарајућег навођења извора, тако и оним „мозаичког“ типа, односно парафразираним изводима који прикривају сличност плагијата оригиналу. Поред очигледног плагирања, тврде аутори, министров рад не испуњава ни минималне техничке стандарде академског рада, далеко је испод стандарда доктората у погледу садржине и научног доприноса, а чак ни тема рада, по њима, не одговара у потпуности ономе што је у њему написано.

Стефановић и Мегатренд одбацују оптужбе

Поводом тих тврдњи, Небојша Стефановић је у изјави коју преносе београдски медији нагласио да је стручна, петочлана комисија повољно оценила његову докторску дисертацију и дала сагласност да се приступи јавној одбрани. „Комисија коју је формирао Универзитет Мегатренд (на коме је Стефановић докторирао прим. ур.) имала је задатак да утврди оцену подобности, целисходности и значаја теме моје докторске дисертације,“ рекао је Стефановић и тиме одбацио тврдње да је реч о плагијату.

Огласио се и ректор Мегатренда, уједно и Стефановићев ментор, проф. др Мића Јовановић, који је изјавио да је докторска дисертација министра Стефановића „апсолутно аутентично научно дело“ и додао да су аутори анализе – „назови стручњаци“ који су „намерно обманули јавност“. „Немамо намеру да утврђујемо да ли је реч о плагијату, пошто је то већ утврђено пре него што је Стефановић бранио дисертацију“, рекао је Јовановић. Он је додао и то да ће бити формирана комисија која ће се бавити „одбраном Универзитета Мегатренд и Небојше Стефановића“.

stefanovic-doktoratУ Комисији су били и проф. др Сунг Џо Парк са берлинског Слободног универзитета Берлин и француски проф. др Жан Жак Шанарон

„Технички детаљи“

У изјави за Дојче веле, група аутора анализе тврди међутим да, ни Стефановић, ни његов ментор још увек нису дали адекватне одговоре и објашњења на изнете тврдње: „Још увек нисмо добили одговоре на конкретне аргументе из нашег текста. Министар је изјавио да је комисија његов рад одобрила као позитиван, што је чињеница. Међутим, то није ништа ново. Наравно да је комисија одобрила дисертацију, чим је он стекао звање доктора наука. Ми сматрамо да управо то и јесте кључни проблем – како је такав рад могао бити одобрен, имајући у виду све замерке које смо јасно изнели у нашој анализи? Председник комисије такође није дао одговор ни на један налаз који смо објавили у тексту“, тврде аутори анализе у заједничкој изјави за ДW.

Са друге стране, чланица комисије, проф. др Снежана Ђорђевић, у изјави за Дојче веле оцењује да је дисертација министра Стефановића један сасвим стандардни докторски рад: „Оно што сам ја видела на ’Пешчанику’ јесте да неки делови нису цитирани или да су парафразирани. То су већ неке техничке ствари у које ја заиста не бих улазила. Поменута група аутора морала би да докаже да је теза плагијат, а ја заиста мислим да то не стоји“, објашњава професорка Ђорђевић и додаје: „Ја сам читала његов рад и уопште не сматрам да је он плагирао мој рад ’Приручник за укључивање грађана и цивилног друштва у процесу одлучивања’, већ је само парафразирао неке делове.“

Међутим, аутори анализе сматрају да та изјава само потврђује њихове налазе: „Драго нам је да је чланица комисије, професорка Ђорђевић, потврдила наш налаз да је министар Стефановић плагирао њен рад. Мозаички плагијат је управо то – парафразирање туђег текста без навођења ауторства. Такође, њена тврдња агенцији Бета да стандарди на Мегатренду нису ’као на Оксфорду и Кембриџу’, није релевантна пошто је плагијат свугде плагијат. Нико, дакле, не очекује докторат великог квалитета, али један рад који не садржи преглед литературе нити даје било какав научни допринос, а уз то има озбиљне методолошке недостатке и обилује плагијатима, једноставно не може да се прогласи докторатом“, сматрају аутори анализе.

Оставке због „техничких детаља“

Поводом случаја докторске дисертације министра Стефановића заседаће и Одбор за науку Скупштине Србије, а премијер Александар Вучић у изјави коју преносе београдски медији каже: „Глупље образложење нисам у животу прочитао. Било би ме срамота да сам се потписао испод тако глупог образложења“, изјавио је Вучић и додао да је постало популарно „ударати по Небојши“.

У Немачкој су случајеви разоткривања академских плагијата високих државних и партијских функционера као епилог имали оставке. Бивши министар одбране и десна рука канцеларке Карл Теодор цу Гутенберг се 2011. године повукао са свих функција након што је откривено да му је теза плагијат, односно зато што делове текста у свом докторском раду није означио наводницима као туђу духовну својину. Сличну судбину доживела је и немачка министарка образовања Анет Шаван којој је Универзитет у Диселдорфу 2013. године одузео докторску титулу.

(Дојче веле)