Прочитај ми чланак

Детаљи уговора ЕПС-а и фирме брата Дарије Кисић

0

Компанија Нитес, на чијем челу је Бојан Кисић, брат министарке за рад, борачка и социјална питања Дарије Кисић Тепавчевић, добила је прошле године посао вредан три милиона евра од Електропривреде Србије. Ову информацију претходног дана у јавност је изнела потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, наводећи да је један од партнера Кисићевог Нитеса у овом послу био “Кхатицен д.о.о.”, фирма која је, како она наводи, за само шест месеци добила послове вредне више од 16 милиона евра.

Поменути уговор склопљен је 23. јануара 2020. године, а услуга због којих су ове фирме од ЕПС-а плаћене 360.000.000,00 милиона динара без ПДВ-а (три милона евра) односи се на “имплементацију система за безбедно управљање СЦАДА окружењем”.

Foto:ministrastvo za rad i zapošljavanje

Погледајте уговор који је ЕПС доделио фирми брата Дарије Кисић Тепавчевић:

У уговору се наводи да није постојао ниједан други понуђач, те да су поменуте фирме биле једине које су испуњавале услове конкурса.

“Обзиром да је прибављена само једна прихватљива понуда, те да нема услова за рангирање понуда применом критеријума за закључење окрвирног споразума одређеног у позиву за подношење понуда и конкурсној документацији, Комисија, у случају када је прибављена само једна прихватљива понуда, предлаже наручиоцу да донесе одлуку о додели уговора заједничкој понуди групе понуђача Нитес д.о.о, Кхаотицен д.о.о. и Беотецх ИТ Решења”, наводи се у уговору, уз оцену да је понуда ових фирми била “благовремена, одговарајућа и прихватљива”.

Уговор је потписао в.д. директора Електропривреде Србије Милорад Грчић.

И у овом случају као и у многим другим није обезбеђена конкуренција. На јавни позив стигла је само један понуда, односно заједничка понуда три фирме. На тај начин избегнута је конкуренција и могућност постизања боље цене, односно понуде.

Закон о јавним набавкама налаже наручиоцу да обезбеди конкуренцију.

Редакција Нова.рс упутила је питања компанији Нитес о овом послу. Одговоре до објаве овог текста нисмо добили.

Мариника ТепићМариника Тепић Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс
Говорећи о уговору који је парафирао директор ЕПС-а, Милорад Грчић, Тепић је истакла да фирма партнер Бојана Кисића у овом послу, Кхаотицен, она која читаву причу чини “егзотичнијом”.

“Они су само у последњих 6 месеци од Електродистрибуције Београд добили послове вредне више од 10 милиона евра, од ЕПС-а уговоре вредне више од 4 милиона евра, а од СДПР више од 2 милиона. Дакле, партнер брата Дарије Кисић Тепавчевић је за само шест месеци приходовао више од 16 милиона евра новца грађана Србије. Да ствар буде још занимљивија, нарочито за јавно мњење, показује чињеница да је одмах после прошлогодишњих избора формални власник ове фирме, Синиша Нарић, основао заједничку фирму са челним људима Вучићеве омиљене агенције Ипсос. Односно са Марком Уљаревићем и Предрагом Курчубићем”, навела је она.

Тепић је рекла да је реч о фирми “Нумератор” у којој, како каже, Марко Уљаревић има већински удео.

“Морате признате да је у питању чаробна веза. Да ли се ту отвара питање чије су послове преузели у ИТ сектору. Да ли је у питању неко коме смо раније помутили конце?”, упитала је она, алудирајући на прошлогодишњу аферу “Асеко”, односно послове које је од државе добија брат премијерке, Игор Брнабић.